Τέχνη Σεναριογραφίας
ΙΕΚ ΑΚΜΗ

ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Περιγραφή Προγράμματος

Η Σεναριογραφία είναι τέχνη και τεχνική. Είναι η μετατροπή μιας ιδέας σε σενάριο, δηλαδή σε ιστορία, η οποία έχει ανάγκη την εικόνα για να μπορεί να αξιοποιηθεί από τα οπτικοακουστικά μέσα (ταινία, τηλεοπτική σειρά, video clip κ.λπ.).

Πρακτικά, ο Σεναριογράφος «παράγει» αυτήν ακριβώς την «οπτική συνέχεια». Είναι ο αφηγητής της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής και κινηματογραφικής παραγωγής, ένας σημαντικός κρίκος στην παραγωγική αλυσίδα, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στην τηλεόραση. Η συγγραφή Σεναρίου μπορεί να βασίζεται σε πρωτότυπη ιδέα του ίδιου του σεναριογράφου ή των άλλων συντελεστών μιας παραγωγής, αλλά και στη μετατροπή λογοτεχνικού έργου, κάτι πολύ διαδεδομένο στο χώρο της σημερινής κινηματογραφικής και τηλεοπτικής πραγματικότητας. 

Από την παραπάνω περιγραφή γίνεται φανερό ότι ο ρόλος της συγκεκριμένης ειδικότητας στη διαδικασία μιας κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής παραγωγής είναι πάρα πολύ σημαντικός, αφού χωρίς την ύπαρξη σεναρίου, δεν μπορεί να γίνει γύρισμα και άρα δεν μπορεί να υπάρχει κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό προϊόν.

Επίσης, αν λάβουμε υπόψη ότι η συγγραφή σεναρίου βραβεύεται σε όλα τα Διεθνή φεστιβάλ, ως σημαντικός παράγοντας στην επιτυχή ολοκλήρωση του προσδοκώμενου αποτελέσματος, τότε κατανοούμε τη σημαντικότητα του ρόλου του Σεναριογράφου. Πρόκειται για Διεθνώς καταξιωμένο επάγγελμα με πολλές επιτυχίες, ορισμένες από τις οποίες έμειναν χαραγμένες στην Παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Επαγγελματική Αποκατάσταση

Απασχολούμενος ως Σεναριογράφος:

  • Μετατρέπεις μια πρωτότυπη ιδέα σε Σενάριο με ή χωρίς υπόθεση, για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση (Fiction / Non Fiction).
  • Μετατρέπεις ένα λογοτεχνικό έργο σε σενάριο με υπόθεση, για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση (Adaptation).
  • Μετατρέπεις ένα δοκίμιο, ένα δημοσιογραφικό κείμενο ή ένα ρεπορτάζ σε Σενάριο χωρίς υπόθεση ή σε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ (Imaginative Documentary).
  • Γράφεις Σενάρια για τη διαφήμιση προϊόντων στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.
  • Διαμορφώνεις το δικό σου portfolio μέσα από τις προσεκτικά επιλεγμένες εργασίες που σου ανατίθενται κάθε εξάμηνο.

Οι επαγγελματικές σου επιλογές περιλαμβάνουν εργασία σε:

  • Kινηματογράφο,
  • Τηλεοπτικούς Σταθμούς,
  • Εταιρίες Παραγωγής και Προώθησης,
  • Ως συνεργάτης άλλων Σεναριογράφων για τη διόρθωση σεναρίων και
  • Ως ελεύθερος επαγγελματίας

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος >

Πρόσθετες Πληροφορίες

Τμήμα:
Οπτικοακουστικά & Τέχνη

Τίτλος που θα λάβω με τη λήξη των σπουδών:
Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης

Τρόπος Φοίτησης:
Πλήρους Φοίτησης

Διάρκεια Φοίτησης:
2 έτη

Χώρα:
Ελλάδα

Πόλη:
Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Κρήτη - Ηράκλειο
Λάρισα
Πειραιάς
Ρόδος