Πληροφορίες Σπουδών  /  

Γενικές Πληροφορίες

Η Ελλάδα και οι τέχνες των γραμμάτων


Πληροφορίες Σπουδών
Έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από τότε που στην Ελλάδα ακούγονται πολλά παράπονα για την Παιδεία. Για το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, για τις κτιριακές υποδομές, για τις ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό και πολλά ακόμα. Παρόλα τα παράπονα που ακούγονται, όμως, η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει τους περισσότερους επικριτές, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι τα περιθώρια βελτίωσης δεν είναι πάρα πολύ μεγάλα.

Η Ελλάδα, με 10 εκ κατοίκους, έχει συνολικά 37 ιδρύματα (21 ΑΕΙ και 16 ΑΤΕΙ) που προετοιμάζουν τους φοιτητές σε 455 ειδικότητες που καλύπτουν τις ανάγκες της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Επίσης, εκτός από τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, λειτουργούν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ΙΕΚ, ΙΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και άλλοι φορείς, μέσα από τους οποίους καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των εκπαιδευτικών αναγκών, τόσο σε κάλυψη ειδικοτήτων, όσο και σε κάλυψη γεωγραφικών περιοχών.

Εξάλλου, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε, ότι κάθε χρόνο Έλληνες επιστήμονες  που εκπροσωπούν όλους τους τομείς, διαπρέπουν τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, κάτι που αποδεικνύει την ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που μπορεί να πάρει κάποιος εντός των ελληνικών συνόρων.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, είναι σίγουρο ότι χώρος βελτίωσης υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλος, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είχε πάντα παράδοση στα γράμματα και τον πολιτισμό, παράδοση που φαίνεται ότι μπορεί και να συνεχίσει.

Πόσα Πανεπιστήμια υπάρχουν και ποια αντικείμενα καλύπτουν


Σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα ένας μεγάλος αριθμός ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, τα οποία προσφέρουν προγράμματα σπουδών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων σπουδών. Συνολικά υπάρχουν 21 ΑΕΙ και 16 ΑΤΕΙ στην Ελλάδα. Στα ιδρύματα αυτά δραστηριοποιούνται συνολικά 260 τμήματα ΑΕΙ και 195 τμήματα ΑΤΕΙ, σύνολο δηλαδή 455 ειδικότητες. Τα επιστημονικά πεδία που περιέχουν το σύνολο των τμημάτων/ειδικοτήτων είναι τα ακόλουθα:

 • 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες.
 • 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις θετικές επιστήμες.
 • 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις επιστήμες υγείας.
 • 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις τεχνολογικές επιστήμες.
 • 5ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις οικονομικές επιστήμες.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, υπάρχει και πλήθος Κολλεγίων, Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, Ι.Ι.Ε.Κ κ.λ.π., που διαθέτουν εξίσου πολλές ειδικότητες. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται κατανοητό ότι στην Ελλάδα μπορεί να καλυφθεί η ανάγκη ακόμα και του πιο απαιτητικού σπουδαστή.

Αριθμός εισαχθέντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 123.916 (81.986 με το ποσοστό 90%, 26.470 με το 10%, 874 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) (ΟΜΑΔΑ Β΄), 13.966 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), 620 από τα εσπερινά ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 106.189.

Πάντως συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 77.893, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 6997, ενώ το 2010 εισήχθησαν 84.368,

Φέτος έμειναν 1.568 κενές θέσεις (1.040 με το 90%, 119 με το 10% και 409 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄). Το 2010 είχαν μείνει 4.108 κενές θέσεις.

Γιατί να σπουδάσω στην Ελλάδα


Σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Αν έχετε πάρει ήδη την απόφασή σας να σπουδάσετε στο εξωτερικό, τότε προφανώς έχετε καταλήξει και στα κριτήρια αυτής σας της επιλογής. Αν, όμως, δεν έχετε πάρει αυτή την απόφαση ακόμα, τότε καλό θα ήταν να σκεφτείτε και τους παρακάτω παράγοντες, που πιθανόν θα σας οδηγήσουν στην Ελλάδα.

 • Σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα ένας μεγάλος αριθμός ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, τα οποία προσφέρουν προγράμματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων σπουδών, καθώς επίσης πλήθος Κολεγίων, Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, Ι.Ι.Ε.Κ. κ.λ.π., που διαθέτουν εξίσου πολλές ειδικότητες
 • Το επίπεδο σπουδών στην Ελλάδα παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρόλα τα «παράπονα» που ακούγονται
 • Το συνολικό κόστος σπουδών σας θα είναι τελικά χαμηλότερο, ακόμα και αν περάσετε σε σχολή που δεν θα είστε στον μόνιμο τόπο κατοικίας σας
 • Δεν θα χάσετε πολύτιμο χρόνο για την «περίοδο προσαρμογής» σε μία ξένη χώρα και θα αποφύγετε τις σχετικές δυσκολίες
 • Όλες οι εργασίες, συνεντεύξεις κ.λ.π. που θα κλιθείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας θα γίνουν εντός ελληνικού εδάφους, που θα σας επιτρέψει να μην χάσετε την επαφή σας με την ελληνική πραγματικότητα, είτε επαγγελματικά (μελλοντικά), είτε ακαδημαϊκά
 • Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων δημιουργούνται φιλίες που κρατάνε μια ζωή. Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που έχουν σπουδάσει στον τόπο καταγωγής τους έχουν διατηρήσει αυτές τις φιλίες, ενώ τα άτομα που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό χάνουν τις επαφές με τους φίλους τους μετά την επιστροφή τους (εφόσον φυσικά επιστρέψουν)

Τέλος, όσοι από εσάς θελήσετε κατά η διάρκεια των σπουδών σας να έχετε την εμπειρία του εξωτερικού, που θα σας δώσει πολλά ερεθίσματα σε σχέση με την κουλτούρα άλλων λαών, υπάρχουν τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών (Erasmus), καθώς και η δυνατότητα παρακολούθησης μέρος των σπουδών στο εξωτερικό, που προσφέρουν αρκετά ιδιωτικά κολέγια.

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική