Πληροφορίες Σπουδών  /  

Πληροφορίες Καριέρας

Εργασία παράλληλα με τις σπουδές


Με σωστό καταμερισμό, ο συνδυασμός τους μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη


Πληροφορίες Καριέρας

Οι σπουδές, κακά τα ψέματα, δεν προσφέρονται για εργασία.Η επαγγελματική αποκατάσταση την περίοδο της φοίτησης φαντάζει δύσκολη και αυτό για πολλούς και διάφορους λόγους: κατ’ αρχήν γιατί αποσπούν τους φοιτητές από τον κύριο σκοπό τους, ο οποίος δεν είναι άλλος από το διάβασμα και την παρακολούθηση των μαθημάτων ακόμη και αν αυτά δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά και γιατί πολλές φορές τα παραπάνω χρήματα μπορεί να τους αποπροσανατολίσουν.


Ωστόσο με λίγη καλή διαχείριση και καταμερισμό των εργασιών τα οφέλη από μια εργασία σε συνδυασμό με τις σπουδές μπορεί να είναι πολλά. Η εργασιακή εμπειρία, η απόκτηση προϋπηρεσίας, γνωριμιών (που θα φανούν χρήσιμες στην πορεία, όταν πλέον πρωταρχικός σας στόχος θα είναι η επαγγελματική αποκατάσταση), αλλά και χρημάτων είναι μόνο μερικά από αυτά.

Εποχική και μερική απασχόληση

Το ιδανικό που μπορεί να κάνει κάποιος φοιτητής είναι η εποχική ή η μερική απασχόληση, έτσι ώστε να μένει και αρκετός ελεύθερος χρόνος για το διάβασμα και την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Ένας χώρος δραστηριοποίησης κατάλληλος για εποχιακή εργασία που θα σας εξασφαλίσει σημαντική εμπειρία είναι, μεταξύ άλλων, και αυτός του τουρισμού. Τα τουριστικά επαγγέλματα είναι αναμφίβολα πολλά και κατ’ επέκταση και οι επιλογές σας. Κρύβουν σημαντικές εμπειρίες και συναναστροφή με πολύ κόσμο. Θα μπορούσατε λοιπόν να εργαστείτε είτε σε κάποιο τουριστικό γραφείο ή σε κάποιο ξενοδοχείο, ως υπάλληλος στην έκδοση εισιτηρίων ή στην ενημέρωση των πελατών στην πρώτη περίπτωση, ενώ στη δεύτερη θα μπορούσατε να εργαστείτε στη ρεσεψιόν, στο service, στο καφέ του ξενοδοχείου κ.ά.

Ακόμη επίσης μια καλή πρόταση θα ήταν να δραστηριοποιηθείτε και σε γραφείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων ή, γιατί όχι, σε κάποια καφετέρια, σε ένα καλό εστιατόριο ή σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί.

Οι επιλογές, λοιπόν, είναι πολλές και αναμφίβολα για το καλοκαίρι ο τομέας του τουρισμού γενικότερα ενδείκνυται απ’ όλες τις απόψεις για απασχόληση και εργασιακή εμπειρία. Το μόνο που μένει είναι να δραστηριοποιηθείτε εγκαίρως (από την αρχή της θερινής σεζόν) για να βρείτε την κατάλληλη θέση στον χώρο που επιθυμείτε.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες εργασίες μερικής απασχόλησης, που μπορούν να σας εξασφαλίσουν μια πρόσκαιρη επαγγελματική αποκατάσταση, όπως σε διάφορες υπηρεσίες δημόσιων οργανισμών (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.), αλλά και γραφεία που μπορούν να δώσουν εργασία γραμματειακής υποστήριξης (δικηγορικά κ.ά.).

Χρήσιμες πληροφορίες για εργασία & την επαγγελματική αποκατάσταση μπορείτε ακόμη να παίρνετε από εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της εύρεσης εργασίας.

Δείτε αγγελίες πρακτικής άσκησης στο kariera.gr >>  

Πού μπορώ να δουλέψω με το πτυχίο που θα αποκτήσω

Αποτελεί πραγματικότητα ότι οι σπουδές που πραγματοποιεί κάποιος μπορούν να του δώσουν σημαντικά εφόδια για να τα αξιοποιήσει στην μετέπειτα επαγγελματική του σταδιοδρομία. Πραγματικότητα επίσης αποτελεί ότι - ειδικά στην Ελλάδα - δεν είναι απαραίτητο η επαγγελματική σταδιοδρομία κάποιου να έχει άμεση σχέση με τις σπουδές που έχει κάνει.

Παρόλα αυτά, παρακάτω κάνουμε μια προσπάθεια να "συνδέσουμε" κάποιες "ομάδες επιστημών" με τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Καλό ωστόσο είναι να έχετε υπ' όψη σας ότι τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν να έχετε απλά "μια ιδέα" για το τι μπορείτε να κάνετε μετά, γνωρίζοντας ότι η επαγγελματική σας αποκατάσταση θα είναι αποτέλεσμα όχι μόνο των σπουδών σας, αλλά και της προσωπικότητάς σας, των ενδιαφερόντων σας, των αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην εκάστοτε χρονική στιγμή και της διάθεσής σας να εργαστείτε. Πιο αναλυτικά:

Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές & Πολιτικές Επιστήμες
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως πολιτικοί επιστήμονες, ακόλουθοι και γενικότερα υπάλληλοι πρεσβειών, κοινωνιολόγοι κ.α., ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε στον δημόσιο τομέα, σε διάφορους δημόσιους και μη οργανισμούς, σε δικηγορικά γραφεία, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.λπ.
 
Αρχιτεκτονική / Πολεοδομία / Χωροταξία
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως πολιτικός μηχανικός, αρχιτέκτονας, υπεύθυνος χωροταξίας, εκτιμητής ακινήτων, επιθεωρητής κτισμάτων, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε σε κατασκευαστικές εταιρίες, μεσιτικά γραφεία, στο Δημόσιο κ.λπ.
 
Γεωπονία / Αγρονομία
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως γεωπόνοι, αγρονόμοι, υπεύθυνοι χωροταξίας, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε σε χημικές εταιρίες, σε κατασκευαστικές εταιρίες, σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, σε δικηγορικά γραφεία, σε δασαρχεία κ.λπ.
 
Εκπαίδευση
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως καθηγητές, δάσκαλοι και γενικότερα εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε φροντιστήρια, σε εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ.
 
Επιστήμες Γης & Περιβάλλοντος
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως περιβαλλοντολόγοι, καθηγητές, ερευνητές, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε σε τεχνικά γραφεία, σε κατασκευαστικές εταιρίες, ερευνητικά κέντρα, σε γεωπονικά γραφεία, σε εταιρίες εξόρυξης μετάλλων κ.λπ.
 
Επιστήμες Μηχανικών
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανολόγοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, δομικοί μηχανικοί, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε σε βιομηχανικές εταιρίες, κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρίες συμβάσεων, σε διάφορες τοπικές αρχές, στο Δημόσιο και σε διάφορους οργανισμούς. 
 
Επιστήμη Αθλητισμού
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως γυμναστές, καθηγητές, συνοδοί, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε σε σχολεία και διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε γυμναστήρια, σε αθλητικές ομάδες, σε λέσχες κ.λπ.
 
Ιατρική / Υγεία
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε διάφορες ιδιωτικές και δημόσιες κλινικές, σε σχολεία, δήμους και άλλους φορείς, σε φαρμακευτικές εταιρίες κ.λπ. 
 
Μαθηματικά / Στατιστική
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως μαθηματικοί και γενικότερα εκπαιδευτικοί, ως αναλυτές, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε σε σχολεία, φροντιστήρια, σε οργανισμούς που ασχολούνται με τις στατιστικές, σε εταιρίες αναλύσεων, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κ.λπ.
 
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης / Επικοινωνία
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως δημοσιογράφοι, καθηγητές και συντάκτες, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε σε εφημερίδες, περιοδικά, εκδοτικούς οίκους, στο Internet, σε διαφημιστικές εταιρίες κ.λπ.
 
Νομική
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως δικηγόροι, δικαστές και γενικότερα υπάλληλοι της Δικαιοσύνης, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε σε δικηγορικά γραφεία, στην Αστυνομία, σε διάφορες επιχειρήσεις ως σύμβουλος κ.λπ.
 
Οικονομικά / Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως οικονομολόγοι, διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε σε διάφορες επιχειρήσεις, στο μάρκετινγκ, σε κρατικούς οργανισμούς, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.λπ.
 
Πληροφορική / Νέες Τεχνολογίες / Τηλεπικοινωνίες
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως μηχανικοί και τεχνικοί υπολογιστών, μηχανικοί δικτύων, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε σε διάφορες τεχνικές εταιρίες, σε εταιρίες υπολογιστών, σε διάφορους κρατικούς ή μη οργανισμούς, σε εταιρίες πωλήσεων, σε γραμματείες, σε τηλεφωνικές εταιρίες κ.λπ.
 
Στρατιωτικές & Αστυνομικές Σχολές
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε κατά κόρον ως στρατιωτικοί, εκπαιδευτές, αστυνομικοί, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε και σε διάφορες εταιρίες προστασίας και φύλαξης σημαντικών προσώπων και χώρων, σε μυστικές υπηρεσίες κ.λπ.
 
Τέχνες
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε και για διάφορα ψυχαγωγικά θεάματα, στη βιομηχανία της μόδας, σε εφημερίδες, περιοδικά και κανάλια κ.λπ.
 
Τουριστικές & ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / Γαστρονομία
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως διευθυντές ξενοδοχείων, μουσείων και γκαλερί, ως υπάλληλοι σε εταιρίες που γενικότερα δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε και σε πωλήσεις, στον δημόσιο τομέα, σε διάφορους οργανισμούς με δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο κ.λπ.
 
Φιλολογικά / Λογοτεχνία / Μετάφραση
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως διδάσκαλοι, μεταφραστές, κειμενογράφοι, ιστορικοί, ξεναγοί, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, φροντιστήρια, σε εφημερίδες, περιοδικά, εκδοτικούς οίκους
 
Φυσικές Επιστήμες
Με το πτυχίο που θα αποκτήσετε από τον παραπάνω κλάδο θα μπορείτε να απασχοληθείτε ως εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ θα μπορούσατε να δουλέψετε σε φροντιστήρια, σχολεία, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε ερευνητικούς οργανισμούς κ.λπ.

Στο www.look4studies.com θα βρείτε όλα τα προγράμματα σπουδών στο αντικείμενο που σας ενδιαφέρει, με αναλυτικές περιγραφές, κριτήρια εισαγωγής και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιλέξετε τις κατάλληλες για εσάς σπουδές αλλά και τις σπουδές εκείνες που θα σας προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση στον τομέα που εσείς επιθυμείτε.

Σχετικά άρθρα

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική