Πληροφορίες Σπουδών  /  

Πανελλαδικές Εξετάσεις

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018

Πανελλαδικές Εξετάσεις, Πανελλήνιες Εξετάσεις, Βάσεις Εισαγωγής


Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν φέτος τις θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς και τις σχολές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Εμπορικού Ναυτικού και τις στρατιωτικές σχολές ξεπερνούν τους 104.000

Εξ αυτών, η μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων είναι των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων, 86.301. Επίσης, 914 υποψήφιοι από τα εσπερινά ΓΕΛ θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις. Από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), στις εξετάσεις θα συμμετάσχουν 15.742 υποψήφιοι από τα Ημερήσια και 1.082 από τα Εσπερινά.

Οι συνολικές θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το 2018-19 είναι 74.692 (δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις των στρατιωτικών κ.ά. σχολών, που ορίζονται από τα εποπτεύοντα υπουργεία).

Οι εξετάσεις στα βασικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου και θα ακολουθήσουν εκείνες στα ειδικά. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμοί (πέρυσι στις 29/6). Θα ακολουθήσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων (η προθεσμία πέρυσι ολοκληρώθηκε στις 14/7).

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017

Άνοδος των βάσεων στις ιατρικές σχολές, μικρές αυξομειώσεις των βάσεων στις νομικές σχολές και πτώση ακόμη και μεγαλύτερη από 1.000 μόρια στις σχολές οικονομικών επιστημών.

Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που προκύπτει από την ανακοίνωση προ ολίγου των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ από το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, στην Ιατρική Αθηνών υπήρξε άνοδος των μορίων κατά 80 στα 19.143 από 19.063 το 2016. Επίσης, στη Νομική Αθήνας υπήρξε πτώση κατά 30 μόρια από 18.229 το 2016 σε 18.199 το 2017.

Στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τα μόρια υποχώρησαν κατά 212 σε 18.416 το 2017 από 18.628 το 2016.

Στην Ιατρική Θεσσαλονίκης η βάση εισαγωγής κατέγραψε άνοδο κατά 82 μόρια από 18.964 που ήταν το 2016 σε 19.046 το 2017.

Εξάλλου, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφηκε πτώση των βάσεων κατά 1.231 μόρια καθώς έπεσαν στα 13.016.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.722 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 105.548.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.

Αναλυτικά στοιχεία με τα ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για το 2017

ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για το 2017

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Παιδείας με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο. Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους,
β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα  Λύκεια, εντός της ίδιας ημέρας.

Σε ό,τι αφορά τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία εγγραφής των εισαγόμενων με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα.

Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών: α) αλλοδαπών - αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών - μελών της Ε.Ε. και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

Επισυνάπτεται ο αναλυτικός πίνακας με τις βάσεις εισαγωγής και ο συγκριτικός πίνακας με το 2016.

Σχετικά Άρθρα:

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου ξεκίνησαν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, σε μία χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες λόγω του νέου συστήματος εισαγωγής, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Ενδεικτικά, θεωρείται βέβαιη η βαθμολογική πτώση των προ πενταετίας περιζήτητων παιδαγωγικών τμημάτων, στα οποία δεν αποκλείεται να μείνουν ακόμη και κενές θέσεις και η βάση εισαγωγής να κατρακυλήσει κάτω από το 10.

Φέτος οι εξετάσεις θα είναι «διπλές», καθώς, εκτός από τους φετινούς αποφοίτους και όσους παλαιότερους επιλέξουν να εξεταστούν με το νέο σύστημα των 4 μαθημάτων (συν 1 επιπλέον, εάν θέλουν να διεκδικήσουν θέση και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο), θα οργανωθούν εξετάσεις για τους αποφοίτους των παλαιότερων ετών που θα εξετασθούν με το σύστημα που ίσχυε έως πέρυσι, σε 6 μαθήματα. Σε όσα μαθήματα η εξεταστέα ύλη είναι κοινή, θα οργανωθούν κοινές εξετάσεις για τις δύο κατηγορίες υποψηφίων. Ωστόσο, θα χρειαστούν ξεχωριστές ημερομηνίες, για τα μαθήματα με διαφορετική εξεταστέα ύλη.

Το Look4Studies.com θα παρουσιάζει έγκυρα και έγκαιρα τις απαντήσεις - λύσεις όλων των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Απαντήσεις - Λύσεις Πανελλαδικών 2016

Δείτε εδώ τις εκφωνήσεις και τις απαντήσεις στα θέματα όλων των Πανελλαδικώς Εξεταζόμενων Μαθημάτων της Γ' τάξης του Γενικού Λυκείου και στα Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά της 3ης τάξης των ΕΠΑ.Λ. Οι εκφωνήσεις και οι απαντήσεις θα είναι διαθέσιμες όταν οι όροι ΘΕΜΑΤΑ και ΛΥΣΕΙΣ είναι υπογραμμισμένοι.

Με την ευγενική χορηγία του Φροντιστηρίου Ξιφαράς (www.xifaras.edu.gr) και των Φροντιστηρίων μαθεῖν (www.facebook.com/mathin.gr).

 ΔΕΥΤΕΡΑ 16/5/2016

 

 

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ

ΛΥΣΕΙΣ

 ΤΡΙΤΗ 17/5/2016

 

 

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑΕΠΑ.Λ.

ΘΕΜΑΤΑ

ΛΥΣΕΙΣ

 ΤΕΤΑΡΤΗ18/5/2016

 

 

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

ΛΥΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑΟ.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ

ΛΥΣΕΙΣ

 ΠΕΜΠΤΗ 19/5/2016

 

 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (ΑΛΓΕΒΡΑ)ΕΠΑ.Λ.ΘΕΜΑΤΑΛΥΣΕΙΣ
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/5/2016  
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ

ΛΥΣΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΑΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ

ΛΥΣΕΙΣ

 ΔΕΥΤΕΡΑ 23/5/2016

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑΟ.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

ΛΥΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗΟ.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 

ΘΕΜΑΤΑ

ΛΥΣΕΙΣ

 ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5/2016

 

 

ΑΡΧΕΣ 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ 

ΘΕΜΑΤΑ

ΛΥΣΕΙΣ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5/2016

 

 

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 

ΘΕΜΑΤΑ

ΛΥΣΕΙΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΟ.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ 

ΘΕΜΑΤΑ

ΛΥΣΕΙΣ

 ΔΕΥΤΕΡΑ 30/5/2016

 

 

ΛΑΤΙΝΙΚΑΟ.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

ΛΥΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑΟ.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 

ΘΕΜΑΤΑ

ΛΥΣΕΙΣ

 ΤΕΤΑΡΤΗ 1/6/2016

 

 

ΒΙΟΛΟΓΙΑΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ

ΛΥΣΕΙΣ

Βάσεις Εισαγωγής 2016

Δείτε τα τελευταία νέα για τις Βάσεις Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ 

Βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2015

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, άρχισαν τη Δευτέρα 18 Μαΐου οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα http://www.minedu.gov.gr/ αλλά και στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου http://www.sch.gr/.

Συνολικά περί τις 105.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών διεκδικούν μία από τις 68.345 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (44.200 στα Πανεπιστήμια και 24.145 στα ΤΕΙ). Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από 17 έως και 24 Ιουνίου. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Σημειώνεται ότι μετά τις 15 Ιουνίου θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

Θέματα, Λύσεις, Σχόλια 2015

 Τα θέματα και οι λύσεις των πανελλαδικών εξετάσεων.

 ΗΜΕΡΑ ΗΜ/ΝΙΑ

 ΜΑΘΗΜΑ

 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 ΔΕΥΤΕΡΑ 18/5/2015

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΘΕΜΑΤΑ  - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΤΕΤΑΡΤΗ 20/5/2015

ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ 
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/5/2015

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Τεχν/γίας & Παραγωγής)
 
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

 ΔΕΥΤΕΡΑ 25/5/2015

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (και των δύο κύκλων) 

 ΤΕΤΑΡΤΗ 27/5/2015

ΛΑΤΙΝΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ 
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Τεχν/γίας & Παραγωγής)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/5/2015

ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ 

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (και των δύο κύκλων)

 ΤΡΙΤΗ 2/6/2015

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
ΘΕΩΡΙΑΣ 
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

 

Βάσεις Εισαγωγής 2015 

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2014

Την Τετάρτη 28 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας ξεκινούν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τη μεγαλύτερη κατηγορία των εξεταζομένων, τους τελειόφοιτους των Γενικών Λυκείων θα τελειώσουν στις 12 Ιουνίου. 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των Πανελλαδικών

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας είναι:

  • Στις 21 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα του σχολικού έτους 2013-2014.
  • Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν την Τετάρτη 28.5.2014, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Πέμπτη 29.5.2014. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21.6.2014. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 23.6.2014 ως και 4.7.2014. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Πέμπτη 19.6.2014.
  • Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για τη Γ' τάξη των ημερήσιων και τη Δ' τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 13.6.2014 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
  • Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α' και Β') σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 20.6.2014 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Οδηγίες

Όπως είναι γνωστό, στις αρχές Μαΐου όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου θα αποκτήσουν το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.

Στα μέσα Ιουνίου όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Μάιο. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο λύκειο τους εξυπηρετεί.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι αυτοί εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις θα αποκτήσουν ενδοσχολικό απολυτήριο (εκτός αν είναι ήδη απόφοιτοι) και θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τα λύκειά τους με σχετικές εγκυκλίους. Παράλληλα, ενημερωτικό υλικό, εγκύκλιοι, υποδείγματα κλπ θα αναρτώνται και στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, στο σύνδεσμο «εξετάσεις».

Θέματα, Λύσεις, Σχόλια 2014

 Τα θέματα και οι λύσεις των πανελλαδικών εξετάσεων. 

 ΗΜΕΡΑ ΗΜ/ΝΙΑ

 ΜΑΘΗΜΑ

 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 ΤΕΤΑΡΤΗ 28/5/2014

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΘΕΜΑΤΑ  - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/5/2014

ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ 
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΔΕΥΤΕΡΑ 2/6/2014

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (και των δύο κύκλων)

 ΤΕΤΑΡΤΗ 4/6/2014

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Τεχν/γίας & Παραγωγής)
 
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/6/2014

ΛΑΤΙΝΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ 
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Τεχν/γίας & Παραγωγής)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

ΤΡΙΤΗ 10/6/2014

ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ - ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (και των δύο κύκλων)

 ΠΕΜΠΤΗ 12/6/2014

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
ΘΕΩΡΙΑΣ 
ΘΕΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Πηγή: kathimerini.gr

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2013

Στις 17 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπως κάθε χρόνο, ξεκίνησαν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια στις 31 Μαΐου με το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. 

Θέματα, Λύσεις, Σχόλια

 Τα θέματα και οι λύσεις των πανελλαδικών εξετάσεων.

 ΗΜΕΡΑ ΗΜ/ΝΙΑ

 ΜΑΘΗΜΑ

 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/5/2013

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΘΕΜΑΤΑ  - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΔΕΥΤΕΡΑ 20/5/2013

ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΤΕΤΑΡΤΗ 22/5/2013

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ 
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (και των δύο κύκλων)

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/5/2013

ΙΣΤΟΡΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

 ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Τεχν/γίας & Παραγωγής)
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

 ΔΕΥΤΕΡΑ 27/5/2013

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (και των δύο κύκλων) 

ΤΕΤΑΡΤΗ 29/5/2013

ΛΑΤΙΝΙΚΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ 
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
 
  ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Τεχν/γίας & Παραγωγής)
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/5/2013

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
ΘΕΩΡΙΑΣ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Πηγή: kathimerini.gr

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2012

Στις 21 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκινούν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια στις 5 Ιουνίου με το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στις 18 Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των στοιχείων των υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια προς τα οικεία εξεταστικά κέντρα.

Στα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β') οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν επίσης τη Δευτέρα 21 του μήνα.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 22/05/2012. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν στις 16/06/2012 και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί περί τα μέσα Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν στις 11/06/2012.

Επίσης οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 07/06/2012 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Τέλος, οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν στις 12/06/2012 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012, των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση- Δήλωση Υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Και εφέτος η διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων- Δηλώσεων Υποψηφιότητας θα είναι ενιαία για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και η προθεσμία ορίζεται από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου ως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου (επειδή η καταληκτική ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου είναι Σάββατο) για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β). Σε κοινή προθεσμία, που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, θα υποβληθούν και τα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β).

Πάντως, επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία 10-28 Φεβρουαρίου είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Η Αίτηση- Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Λύκειο. Ο υποψήφιος τις προσεχείς ημέρες, μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση- Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του, είτε από το διαδίκτυο, όπου θα αναρτηθούν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης- Δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr/exams, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση- Δήλωση σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του.

Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2012

Τα θέματα και οι λύσεις των πανελλαδικών εξετάσεων.

 ΗΜΕΡΑ ΗΜ/ΝΙΑ

 ΜΑΘΗΜΑ

 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 ΔΕΥΤΕΡΑ 21/5/2012

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΘΕΜΑΤΑ  - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΤΕΤΑΡΤΗ 23/5/2012

ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/5/2012

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ 
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (και των δύο κύκλων)

 ΔΕΥΤΕΡΑ 28/5/2012

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
 
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (και των δύο κύκλων)

 ΤΕΤΑΡΤΗ 30/5/2012

ΙΣΤΟΡΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

 ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Τεχν/γίας & Παραγωγής)
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  1/6/2012

ΛΑΤΙΝΙΚΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ 
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
 
  ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Τεχν/γίας & Παραγωγής)
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

 ΤΡΙΤΗ 5/6/2012

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
ΘΕΩΡΙΑΣ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Πηγή: kathimerini.gr 

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2011 

Στις 12 Μαΐου και με το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας ξεκινούν εφέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες και θα λήξουν στις 25 του ίδιου μήνα με το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τα μαθήματα θα λήξουν στα σχολεία στις 10 Μαΐου.

Στα Επαγγελματικά Λύκεια οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν επτά ημέρες αργότερα, στις 19 του μήνα με την νεοελληνική γλώσσα και θα λήξουν την 1η Ιουνίου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 27-5-2011 και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Στα Επαγγελματικά Λύκεια, οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 2-6-2011 και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Την ερχόμενη εβδομάδα όμως θα ανακοινωθεί από το υπουργείο και ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

Οι εισακτέοι εφέτος θα είναι δραστικά λιγότεροι από την περυσινή χρονιά - οπότε είχαν φθάσει τις 88.000 - πιθανότατα κάτω και από τα 84.000 άτομα.

Τις θέσεις αυτές αναμένεται ότι θα διεκδικήσουν περίπου 100.000 άτομα.

Το πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελληνίων εξετάσεων της τελευταίας τάξης των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Τον Ιούνιο, όπως κάθε χρονιά θα γίνουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων (11 με 20 του μήνα).

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2011: Θέματα, λύσεις και σχόλια

Τα θέματα και οι λύσεις των πανελλαδικών εξετάσεων.

 ΗΜΕΡΑ ΗΜ/ΝΙΑ

 ΜΑΘΗΜΑ

 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 ΠΕΜΠΤΗ 12/5/2011

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΣΑΒΒΑΤΟ 14/5/2011

ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΔΕΥΤΕΡΑ 16/5/2011

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ 
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (και των δύο κύκλων)

 ΤΕΤΑΡΤΗ 18/5/2011

ΙΣΤΟΡΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ


ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

 ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Τεχν/γίας & Παραγωγής)
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/5/2011

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
 
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (και των δύο κύκλων) 

ΔΕΥΤΕΡΑ  23/5/2011

ΛΑΤΙΝΙΚΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
 
  ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Τεχν/γίας & Παραγωγής)
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

 ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5/2011

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
ΘΕΩΡΙΑΣ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Πηγή: kathimerini.gr

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2010

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων διεξήχθησαν φέτος από τις 14 έως και τις 31 Μαΐου. Οι εξετάσεις στον βασικό κορμό των έξι μαθημάτων ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 28 Μαΐου. Ακολούθησαν οι εξετάσεις στα μαθήματα επιλογής, όπως τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τα ξενόγλωσσα μαθήματα, το σχέδιο, τα μαθήματα μουσικής.

Στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις διαγωνίζονται 92.882 υποψήφιοι, εκ των οποίων 77.686 μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιου ΓΕΠ, 14.845 απόφοιτοι προηγούμενων ετών και 351 μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιου ΕΠΑΛ. Ενώ θα εισαχθούν 40.750 υποψήφιοι στα πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας και 43.940 στα ΤΕΙ. Παράλληλα, 10% των θέσεων σε όλα τα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις θα διεκδικήσουν περίπου 10.000 με 12.000 υποψήφιοι.

Έπειτα από την καθυστέρηση που επέφερε στην έκδοση των αποτελεσµάτων η αποχή των καθηγητών από τη βαθµολόγηση λόγω των περικοπών στις αποζηµιώσεις τους, η διαδικασία της βαθµολόγησης των γραπτών των υποψηφίων θα ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος Ιουνίου και οι βαθµοί θα αρχίσουν να αναρτώνται στα σχολεία από τις 6 Ιουλίου.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των βαθµών πάντως θα συµπαρασύρει και τη διαδικασία συµπλήρωσης των Μηχανογραφικών που πέρυσι είχε αρχίσει στις αρχές Ιουλίου. Φέτος οι ενδιαφερόμενοι να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο από την Τετάρτη 7 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη 20 Ιουλίου.
Η εξέλιξη αυτή ενδεχοµένως να επηρεάσει χρονικά (λίγες ηµέρες) και την ανακοίνωση των βάσεων που αναµένεται την τελευταία εβδοµάδα του Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να είναι ακόµα σίγουρο.

Βάσεις Εισαγωγής ΑΕΙ-ΤΕΙ 2010

Την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω του ιστότοπου του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον κωδικό τους αριθμό. Επίσης, μπορούν να ενημερώνονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών καλώντας τον αριθμό 1500.

Οι πίνακες με τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις και τα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα Λύκεια.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για αυξομειώσεις στις βάσεις

Η μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10 είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των φετινών αποτελεσμάτων, όπως επίσης η μεταστροφή των υποψηφίων από την προτίμηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Σε άνοδο βρίσκονται τα τμήματα και οι σχολές που έχουν σχέση με τους τομείς περί την Οικονομία, ενώ σταθερές εμφανίζονται οι Νομικές Σχολές και με μικρές αυξομειώσεις οι Ιατρικές.

Γενικότερα, εκτιμάται από τους εκπαιδευτικούς ότι οι υποψήφιοι προτίμησαν σε μεγάλο ποσοστό τμήματα και σχολές, που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Στους 85.000 ο αριθμός των εισαχθέντων

Ελάχιστοι ήταν οι υποψήφιοι που πήγαν να δουν τα αποτελέσματα στα σχολεία, καθώς οι περισσότεροι φαίνεται ότι προτίμησαν να ενημερωθούν χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Έτσι από σήμερα όσοι συμμετείχαν στις εξετάσεις γνωρίζουν σε ποια ακριβώς σχολή έχουν εισαχθεί και τα συναισθήματα είναι ανάλογα.

Από δω και πέρα ξεκινάει μια άλλη αγωνία τόσο για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές, όσο και για τους γονείς τους, καθώς πλέον θα τους απασχολεί το πώς θα είναι η ζωή μετά το σχολείο και μετά τις σπουδές, στην αναζήτηση εργασίας.

Στις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις συμμετείχαν 120 χιλ. απόφοιτοι λυκείων και από αυτούς θα εισαχθούν σε κάποια σχολή οι 85 χιλ., ενώ οι υπόλοιποι 35 χιλ. απόφοιτοι ή θα επανεξεταστούν του χρόνου ή θα αναζητήσουν άλλο δρόμο σπουδών.

Όλοι έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό, άλλοι βγήκαν νικητές από την μάχη των εισαγωγικών εξετάσεων, ενώ άλλοι απογοητεύτηκαν, καθώς αισθάνθηκαν ότι οι κόποι χρόνων πήγαν χαμένοι και οι οποίοι, ωστόσο, δεν θα πρέπει να το βάλουν κάτω και να συνεχίσουν να αγωνίζονται.

Σχετικά links

>> Σελίδα αναζήτησης επιτυχόντων 

Θέματα, λύσεις και σχόλια

Τα θέματα και οι λύσεις των πανελλαδικών εξετάσεων.

 ΗΜΕΡΑ ΗΜ/ΝΙΑ

 ΜΑΘΗΜΑ

 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/5/2010

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΔΕΥΤΕΡΑ 17/5/2010

ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
 ΦΥΣΙΚΗ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ
 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
 ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΤΕΤΑΡΤΗ 19/5/2010

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ 
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (και των δύο κλάδων)

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/5/2010

 ΙΣΤΟΡΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
 ΒΙΟΛΟΓΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ


ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

 ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Τεχν/γίας & Παραγωγής)
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

 ΤΕΤΑΡΤΗ 26/5/2010

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
 
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (και των δύο κλάδων) 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  28/5/2010

 ΛΑΤΙΝΙΚΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
 
  ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Τεχν/γίας & Παραγωγής)
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

 ΔΕΥΤΕΡΑ 31/5/2010

 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
ΘΕΩΡΙΑΣ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Πηγή: kathimerini.gr

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2009

Και μετά τις Πανελλήνιες τι; Πληθώρα εναλλακτικών λύσεων, πέραν των ΑΕΙ και των ΤΕΙ

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Με βάση τις βαθμολογίες, οι υποψήφιοι μπορούν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση εάν έχουν επιτύχει, διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουν την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών στο τέλος Αυγούστου.

Από την 1η έως και την 20ή Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής στην επιλογή για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Και μετά τις Πανελλαδικές τι; Καταρχάς διακοπές! Η ξεκούραση είναι απαραίτητη μετά από τη μεγάλη προσπάθεια.

Όσοι από τους υποψηφίους τελικά δεν καταφέρουν να εισαχθούν στα δημόσια πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν πρέπει να απογοητευτούν. Η ζωή τώρα ξεκινά και μια «αποτυχία» στις εισαγωγικές εξετάσεις δεν σημαίνει τίποτα. Το σημαντικό είναι να ξέρει κάποιος τι θέλει να κάνει και, αν το επιθυμεί πολύ, θα βρει τελικά τον τρόπο να το πετύχει.

Σε περίπτωση μη εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, οι υποψήφιοι σπουδαστές έχουν καταρχάς την επιλογή να προσπαθήσουν ξανά να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να «χάσουν» έναν χρόνο για διάβασμα και την πιθανότητα να μην επιτύχουν την εισαγωγή τους στα δημόσια πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών, που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων σπουδών. Κατάρτιση υψηλού επιπέδου και δυνατότητα πρακτικής άσκησης προσφέρουν τα ΙΕΚ ή αλλιώς δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Επίσης, τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) ή αλλιώς κολέγια προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων σπουδών, πολλές φορές σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα για σπουδές στο εξωτερικό, όπου προσφέρονται προγράμματα σε πλήθος ειδικοτήτων από μια μεγάλη γκάμα εκπαιδευτικών οργανισμών. Η εμπειρία του εξωτερικού θα σας δώσει και πολλά ερεθίσματα σε σχέση με την κουλτούρα άλλων λαών.

Είναι χρήσιμο η επιλογή σας να γίνει μετά από πολύ σκέψη, καθώς θα παίξει σημαντικό ρόλο στις επαγγελματικές ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν και γενικά της πορείας σας τα επόμενα χρόνια. Έτσι η απόφαση που θα πάρετε πρέπει να είναι αποτέλεσμα ορθολογικής κρίσης ανάλογα με τις προτεραιότητές σας και τους επαγγελματικούς σας στόχους. Καλή Επιτυχία όποια και αν είναι η επιλογή σας!

www.look4studies.com
Εδώ θα βρείτε όλους τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και τα προγράμματα που προσφέρουν, με αναλυτικές περιγραφές, κριτήρια εισαγωγής  και πρόσθετες πληροφορίες. Έτσι, έχοντας συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, θα μπορέσετε να πάρετε την πιο κατάλληλη απόφαση για τις σπουδές σας.

Βάσεις εισαγωγής

Άνοδος στα υψηλόβαθμα - πτώση στα χαμηλόβαθμα
Οι αριστούχοι απογειώνουν τις βάσεις
Ρεκόρ με 20.000 κενές θέσεις
Παιδαγωγικά, Ιατρική, Μηχανικοί, Μαθηματικά, στην κορυφή - Πτώσεις στις νομικές

Η φετινή «κατασκευή» 11.000 αριστούχων, του μεγαλύτερου αριθμού τα τελευταία 9 χρόνια, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά θέσεων εισακτέων στις περιζήτητες σχολές αφενός, απογειώνει τις βάσεις εισαγωγής του συνόλου των περιζήτητων σχολών (εκτός των νομικών), αφετέρου στερεί σε μερικές χιλιάδες αριστούχων τη δυνατότητα να εισαχθούν σε τμήματα της πρώτης τους προτίμησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα περιζήτητα τμήματα των παιδαγωγικών (δάσκαλοι) αλλά και των νηπιαγωγών του 1ου επιστημονικού πεδίου ανεβάζουν ακόμη πιο ψηλά τις ήδη υψηλές βάσεις τους, τα μαθηματικά, φυσικά, χημικά και τα πολυτεχνικά τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου απογειώνονται, οι ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές κλπ «χτυπάνε κόκκινο» ανόδου ενώ άνοδος υπάρχει και στις «ναυαρχίδες» των οικονομικών τμημάτων του 5ου επιστημονικού πεδίου.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, με πτώση των βάσεών τους βρίσκονται δεκάδες χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ, πολλά εκ των οποίων (κυρίως ΤΕΙ) θα δεχθούν φέτος υποψήφιους με λιγότερα από 10.000 μόρια.

Φέτος καταγράφεται ρεκόρ κενών θέσεων σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, που ανέρχονται περίπου στις 20.000.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Βάσεις εισαγωγής

Τα θέματα και οι λύσεις των Πανελλαδικών

Τα θέματα και οι λύσεις των πανελλαδικών εξετάσεων.

 ΗΜΕΡΑ ΗΜ/ΝΙΑ

 ΜΑΘΗΜΑ

 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/5/2009

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΔΕΥΤΕΡΑ 18/5/2009

ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
 ΦΥΣΙΚΗ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ
 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
 ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΤΕΤΑΡΤΗ 20/5/2009

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ 
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (και των δύο κλάδων)

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/5/2009

 ΙΣΤΟΡΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
 ΒΙΟΛΟΓΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ


ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

 ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Τεχν/γίας & Παραγωγής)
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

 ΔΕΥΤΕΡΑ 25/5/2009

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
 
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (και των δύο κλάδων) 

 ΤΕΤΑΡΤΗ 27/5/2009

 ΛΑΤΙΝΙΚΑ 
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ 
ΘΕΜΑΤΑ 
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
 
  ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Τεχν/γίας & Παραγωγής)
 
  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/5/2009

 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
ΘΕΩΡΙΑΣ
ΘΕΜΑΤΑ - ΛΥΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Πηγή: kathimerini.gr

Δείτε ακόμη

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική