Πληροφορίες Σπουδών  /  

Κατατάξεις Πανεπιστημίων

Rankings - Κατατάξεις Πανεπιστημίων


Κατατάξεις Πανεπιστημίων - University RankingsΜια λέξη κλειδί για υποψήφιους προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Πόσο σημαντικά είναι και σε τι βαθμό οφείλει ο υποψήφιος να βασίζει τις επιλογές και αποφάσεις του σε αυτά;

Τα rankings μας δίνουν μία πρώτη εικόνα για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα και, συνήθως, είναι το πρώτο στοιχείο που εξετάζουν οι υποψήφιοι ώστε να επιλέξουν τα πανεπιστήμια που τους ενδιαφέρουν. Οι συγκεκριμένες κατατάξεις συντάσσονται βάσει κριτηρίων που θεσπίζει ο οργανισμός που τις δημοσιεύει (π.χ. οικονομικά περιοδικά και εφημερίδες διεθνούς εμβέλειας), σύμφωνα με τα οποία βαθμολογείται το κάθε πανεπιστήμιο.

Τα κριτήρια συνήθως καλύπτουν μεταβλητές όπως ο μισθός μετά την αποφοίτηση, το ποσοστό γυναικών φοιτητριών, το ποσοστό καθηγητών με διδακτορικό τίτλο, η ερευνητική δράση του πανεπιστημίου κ.ά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούμε να πληροφορηθούμε και να καταλάβουμε πολλά από τα rankings. Ωστόσο, η τελική επιλογή του υποψηφίου για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία θα στείλει αιτήσεις δεν θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στις κατατάξεις, καθώς δεν περιλαμβάνουν παραμέτρους όπως η εμπειρία της φοιτητικής ζωής στον κάθε οργανισμό, ή οι διασυνδέσεις που θα κάνει ο φοιτητής για το υπόλοιπο της ζωής του, ούτε καλύπτουν παράγοντες όπως οι ατομικές επιδιώξεις και ανάγκες σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο.

Είτε ψάχνετε για σπουδές στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, χρήσιμο θα ήταν, σε συνδυασμό με τις κατατάξεις των Πανεπιστημίων, να αναζητάτε πάντα τη γνώμη φίλων και γνωστών, αποφοίτων, καθώς και ανθρώπων από την αγορά εργασίας, ώστε να πάρετε μια πιο ολοκληρωμένη απόφαση για τις πιο κατάλληλες σπουδές σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και προτεραιότητες. Οι υπηρεσίες ενός συμβούλου εκπαίδευσης μπορούν επίσης να σας φανούν χρήσιμες στη λήψη της καταλληλότερης απόφασης.

Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS 2018 

To Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται στα κορυφαία 150 πανεπιστήμια στο πεδίο της έρευνας παγκοσμίως

Η δέκατη τέταρτη έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS, QS World University Rankings, που συντάσσεται από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds, επιβεβαιώνει ότι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) είναι το καλύτερο διεθνές πανεπιστήμιο για 6η συνεχόμενη χρονιά. Φέτος, στη λίστα κατατάσσονται τα κορυφαία 959 πανεπιστήμια του κόσμου.

Η φετινή έκδοση δείχνει ότι η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζει να παράγει σημαντική έρευνα, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η λιτότητα.

Ο αριθμός έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό έργο της QS (Citation per Faculty) μετρά τον αντίκτυπο και την αναγνωρισιμότητα της έρευνας ενός πανεπιστημίου. Στη φετινή κατάταξη το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται στα κορυφαία 150 καταλαμβάνοντας την 136η θέση σε όλο τον κόσμο για τις έτερο-αναφορές ανά επιστημονικό έργο. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση όσον αφορά τις επιδόσεις του πανεπιστημίου στο πεδίο της έρευνας σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Επίσης το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσονται στα κορυφαία 300 πανεπιστήμια παγκοσμίως στο σχετικό πεδίο. Να σημειωθεί ότι όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στον τομέα της έρευνας εκτός του Πανεπιστημίου Πατρών που παραμένει σταθερό στις επιδόσεις του.  

Ωστόσο, στη γενική διεθνή κατάταξη τα προβλήματα στην ανώτατη εκπαίδευση παραμένουν. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν καταφέρνει να βελτιώσει τη θέση του. Επιπλέον, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν συγκαταλέγεται στα κορυφαία 400 πανεπιστήμια του κόσμου με βάση τη συνολική επίδοση στον διεθνή πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σημειώνει πτώση και από την 395η θέση φέτος βρίσκεται στη κατηγορία 401-410.

Άλλα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

  • Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τώρα βρίσκεται στην κατηγορία 501-550
  • Τα πανεπιστήμια της Ελλάδας σημειώνουν πτώση των θέσεών τους στους δείκτες της φήμης των ακαδημαϊκών όσο και των εργοδοτών
  • Και τα 6 πανεπιστήμια της Ελλάδας λαμβάνουν χαμηλότερη βαθμολογία στη έρευνα που μετρά την γνώμη των εργοδοτών. Αυτή η μέτρηση αξιολογεί το βαθμό που οι εργοδότες εκτιμούν τους Έλληνες πτυχιούχους
  • Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια λαμβάνουν μια ασθενέστερη βαθμολογία για τη μέτρηση του δείκτη φοιτητών προς μέλη ΔΕΠ. Αυτή η μέτρηση αξιολογεί το επίπεδο των πόρων που ένα πανεπιστήμιο είναι σε θέση να αφιερώσει στη διδασκαλία

QS Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων 2018: Ελλάδα 

20182017Όνομα Ιδρύματος
401-410
395=
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
501-550
491-500
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
651-700
651-700
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚO ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
651-700
651-700
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
701-750
651-700
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
801-1000
701+
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


© QS Quacquarelli Symonds 2004-2017 

Ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της QS, κ. Μπεν Σόουτερ δήλωσε ότι, η φετινή κατάταξη δείχνει ότι η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση κάνει ό,τι είναι δυνατό για να παραμείνει ανθεκτική ενόψει των αναμφισβήτητων δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Επίσης οι Έλληνες ακαδημαϊκοί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλουν στην παγκόσμια δεξαμενή γνώσης, παρά τις δυσκολίες αυτές.

Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS 2018 
Τα κορυφαία 10 πανεπιστήμια στον κόσμο

20182017Όνομα ΙδρύματοςΧώρα
11MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY (MIT)ΗΠΑ
22STANFORD UNIVERSITYΗΠΑ
33HARVARD UNIVERSITYΗΠΑ
45CALIFORNIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY (CALTECH)
ΗΠΑ
54UNIVERSITY OF CAMBRIDGE
Ηνωμένο Βασίλειο
66UNIVERSITY OF OXFORDΗνωμένο Βασίλειο
77UCL (UNIVERSITY COLLEGE LONDON)Ηνωμένο Βασίλειο
89IMPERIAL COLLEGE LONDON
Ηνωμένο Βασίλειο
910UNIVERSITY OF CHICAGO
ΗΠΑ
108ETH ZURICH (SWISS FEDERAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY)
Ελβετία


© QS Quacquarelli Symonds 2004-2017 

Τον πλήρη πίνακα κατατάξεων της QS για το έτος 2018 μπορείτε να τον βρείτε εδώ 
Τη μεθοδολογία μπορείτε να την βρείτε εδώ

Οι διεθνείς πίνακες κατάταξης πανεπιστημίων της QS παράγονται χρησιμοποιώντας αναφορές που προέρχονται από τη βάση δεδομένων του Elsevier Scopus.

Οι κυριότεροι φορείς κατάταξης πανεπιστημίων

QS (Quacquarelli Symonds- www.qs.com)
Ιδιωτικός φορέας με έδρα το Λονδίνο.

ΑRWU (Αcademic Ranking of World Universities- www.arwu.org)
Το περίφημο Ινστιτούτο της Σανγκάης με έδρα την Κίνα.

Webometrics (www.webometrics.info- Ισπανία)
Πρόκειται για ισπανικό δημόσιο οργανισμό επιστημόνων που ασχολούνται κυρίως με την επιστημονική έρευνα.

ΤΗΕ (Τimes Ηigher Εducation, www.timeshighereducation.com)
Η λογοτεχνική επιθεώρηση των κυριακάτικων «Τimes» που εμφανίζει τα 1.000 πρώτα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Μines Ρaris Τech (www.ensmp.fr)
Γαλλικό ινστιτούτο που «μετράει» με μοναδικό κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων. Πόσοι δηλαδή απόφοιτοι κατέχουν θέσεις CΕΟs στις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου.

Global Universities Ranking (www.globaluniversitiesranking.org)
Ανεξάρτητος φορέας αξιολόγησης της Ρωσίας.

Leiden (http://www.socialsciences.leiden.edu/)
Σύστημα αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας, που χρησιμοποιεί τα στοιχεία για τις δημοσιεύσεις του διεθνούς επιστημονικού ιστολογίου «Web of Science». Λαμβάνει υπόψη τη διαφορετικότητα των επιστημονικών αντικειμένων και οι κατατάξεις γίνονται σύμφωνα με πολλά κριτήρια και συντελεστές. Στην Ευρώπη, ανάλογα με το κριτήριο κατάταξης που επιλέγουμε, ποικίλλουν οι θέσεις.

Scimago (Scimago Ιnstitutions Ranking, www.scimagoir.com)
Ιδιωτικός φορέας αξιολόγησης που εξετάζει την ερευνητική δραστηριότητα φορέων της ανώτατης εκπαίδευσης, της Υγείας, διάφορων κυβερνητικών οργανισμών, επιχειρήσεων κ.λπ.

CΗΕ (Center for Ηigher Εducation Development, www.excellenceranking.com Γερμανία)
Δημόσιος οργανισμός της Γερμανίας.

4icu. org University Web Ranking Μethodology (www.4icu.org)
Ιδιωτικός οργανισμός.

Δείτε Ακόμη

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική