Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Συμβουλευτική σταδιοδρομίας | Καλλιεργώντας τις ηγετικές ικανότητες των φοιτητών για ένα καλύτερο μέλλον

Συμβουλευτική σταδιοδρομίας | Καλλιεργώντας τις ηγετικές ικανότητες των φοιτητών για ένα καλύτερο μέλλον

«Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν το 25% του πληθυσμού,
αλλά το 100% του μέλλοντος.»

Thomas Lickona, Αναπτυξιακός Ψυχολόγος & Εκπαιδευτικός 

Ο ρόλος του συμβούλου διαχείρισης σταδιοδρομίας 

Σε μία τυπική συνεδρία, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του φοιτητή ή της φοιτήτριας με τους οποίους επικοινωνεί, ως σύμβουλοι διαχείρισης σταδιοδρομίας εστιάζουμε συνήθως στα βασικά- σπουδές, επαγγελματικές πιστοποιήσεις, δεξιότητες, εμπειρία. Παρακινούμε τους φοιτητές να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τις αξίες τους, να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τι αναζητάνε στη ζωή τους. Τους διευκολύνουμε να καλλιεργήσουν απαραίτητες ικανότητες- «σκληρές» ή «ήπιες»- για την αγορά εργασίας, σε διαφορετικούς ρόλους, διαφορετικές αγορές, νέες κουλτούρες. Τους προτείνουμε τεχνικές εύρεσης εργασίας, τρόπους να παρουσιάσουν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους στο Βιογραφικό τους και να τις αναδείξουν περισσότερο στη συνέντευξη, τους παρέχουμε πληροφόρηση για θέσεις εργασίας και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης, οργανώνουμε εκδηλώσεις δικτύωσης με δυνητικούς εργοδότες. Με άλλα λόγια, κάνουμε τις δράσεις που ενδυναμώνουν την επαγγελματική τους ταυτότητα για μία επιτυχημένη πρόσβαση και πορεία στην αγορά εργασίας. 

Προετοιμάζοντας τους ηγέτες του μέλλοντος

Τα βασικά στοιχεία της συμβουλευτικής διαδικασίας είναι γνωστά. Ως σύμβουλοι όμως, θα πρέπει με την ανάληψη του ρόλου αρχικά να αναρωτηθούμε ποια είναι η εργασία που έχει νόημα και πώς μπορεί η συμβουλευτική να διευκολύνει τους φοιτητές να την ανακαλύψουν για τον εαυτό τους; Πώς μπορούμε να διευρύνουμε τους ορίζοντες, την ευθύνη και την πρακτική μας πέρα από γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτούν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους; Άλλωστε, στην εποχή μας, γνώσεις και δεξιότητες μπορεί να αποκτήσει κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται ακόμα και μόνος του αρκεί να διαθέτει υπολογιστή.

Οι γνώσεις για την αγορά εργασίας και τις δεξιότητες που απαιτούνται είναι απαραίτητες αλλά δεν αρκούν. Ο ρόλος του συμβούλου είναι πιο ουσιαστικός. Πρέπει να εστιάζει στην καλλιέργεια των ηγετικών ικανοτήτων των φοιτητών με στόχο να τους προετοιμάσει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στον εργασιακό χώρο και στην κοινωνία κατά τη διάρκεια ή μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Η ουσία της συμβουλευτικής βρίσκεται βαθύτερα και αφορά κάθε φοιτητή προσωπικά για να διευκολύνουμε τους φοιτητές να βρουν το κάλεσμα και τον σκοπό στη ζωή τους. 

Ποιο είναι το νόημα της Ηγεσίας; 

Ποιες είναι τα χαρακτηριστικά του μελλοντικού ηγέτη; Ας τα δούμε στο σχήμα που ακολουθεί:

Συμβουλευτική σταδιοδρομίας | Καλλιεργώντας τις ηγετικές ικανότητες των φοιτητών για ένα καλύτερο μέλλον

Σχήμα 1: Τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά της Ηγεσίας, Δρ. Σ. Πρωτόπαπα, 2017

Γιατί πρέπει να μας απασχολεί η ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων των φοιτητών; Η απάντηση είναι απλή: γιατί είναι η μόνη βιώσιμη στάση ζωής που μπορεί να οδηγήσει σε μία επιτυχημένη ζωή, σε καλή επιχειρηματικότητα και σε έναν καλύτερο κόσμο. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολεί κάθε άτομο ανεξάρτητα από επίπεδο, όχι μόνο εργαζόμενους που διατηρούν υψηλόβαθμες θέσεις. 

Δρ. Σοφία Πρωτόπαπα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Hellenic American College 

Σύντομο βιογραφικό

Η Δρ. Σοφία Πρωτόπαπα είναι Διευθύντρια του Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας του Hellenic American College. 
Η έρευνά της εστιάζει μεταξύ άλλων στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας, την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων και χαρακτήρα μαθητών και φοιτητών και στα ταλέντα και τα δυνατά σημεία, θέματα στα οποία δίνει διαλέξεις και υλοποιεί εργαστήρια.
Έχει αναπτύξει το μοντέλο ηγεσίας ΑΡΕΤΗ το οποίο συνδυάζει τις σύγχρονες θεωρίες ηγεσίας με την αρχαία Ελληνική σκέψη και έχει γράψει τα βιβλία Συναισθηματική Ευημερία- Συναισθηματική Χρεωκοπία: Η μία η άλλη όψη, Εκδόσεις Πληθώρα, 2015 και Eudaimonia as a way of life: A conversation with Aristotle inspired by the Nicomachean Ethics, Αυτοέκδοση, 2016.

Bookmark and Share


Follow us:

Look4Studies.com on Facebook Look4Studies.com on Twitter Look4Studies.com on Google+ Look4Studies.com on LinkedIn Look4Studies.com on Pinterest Look4Studies.com on Instagram

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική