Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Κοινωνικές Δεξιότητες που θα χρειαστείς στην καριέρα σου το 2030

Κοινωνικές Δεξιότητες που θα χρειαστείς στην καριέρα σου το 2030

Στα επόμενα 10 χρόνια, είναι πολύ πιθανό να εργάζεσαι σε μια δουλειά που δεν υπάρχει ακόμα - και όχι, δεν μιλάμε για την κατασκευή ιπτάμενων οχημάτων ή για την ανάπτυξη της πρώτης μηχανής του χρόνου στον κόσμο. Ο κόσμος της αγοράς εργασίας εξελίσσεται γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβεις πώς να προετοιμαστείς για έναν μελλοντικό ρόλο εργασίας που είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

Φυσικά, δεν υπάρχει κρυστάλλινη σφαίρα που να μας λέει ακριβώς ποιες δεξιότητες θα χρειαστούν και τι δεν θα χρειαστεί. Ωστόσο, με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου του Witwatersrand, έχουμε καταλήξει σε πέντε δεξιότητες που πιστεύουμε ότι θα σου είναι χρήσιμες στη μελλοντική καριέρα σου, ό,τι και αν συμβεί.

  • Γνωστική Ευελιξία

Η άνοδος των ψηφιακών τεχνολογιών σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι σε θέση να χειριστείς την πληθώρα ευκαιριών και προκλήσεων που την συνοδεύουν. Έχεις τη δυνατότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή και να διαχειριστείς πολύπλοκες πολλαπλές ιδέες ταυτόχρονα; Αν ναι, έχεις χαρακτηριστικά που ανήκουν σε προηγμένους πολυπράγμονες και τα οποία εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους εργοδότες και τους recruiters.

  • Ψηφιακή παιδεία και υπολογιστική σκέψη

Καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να βασίζεται σε τεχνολογίες εξαιρετικά τεχνικής φύσεως και συνεχώς εξελισσόμενες, αυξάνεται και η ανάγκη για τα αντίστοιχα ψηφιακά προσόντα.

Σίγουρα έχετε ακούσει για το STEM, αλλά έχετε ακούσει για το SMAC (κοινωνικό, κινητό, analytics και cloud); Παρόλο που μπορεί να φανεί σαν βομβαρδισμός από ψηφιακές λέξεις-κλειδιά, αλλά η εξοικείωση με αυτές προσφέρει ικανότητες πέρα από αυτό που κάποτε θεωρήθηκε εφικτό όσον αφορά τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, το Ίντερνετ των πραγμάτων (IoT) και την επιστήμη των δεδομένων.

"Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, μερικές από τις οποίες ίσως να μην συναντήσαμε ακόμη", λέει ο καθηγητής Adam Habib, Αντιπρόεδρος και Διευθυντής του Πανεπιστημίου του Witwatersrand. "Πρέπει να εργαστούμε σε διάφορους τομείς για να αναπτύξουμε την τεχνολογία που απαιτείται για να περάσουμε πάνω από τα χρόνια της φτώχειας, της ανεργίας και της ανισότητας, δημιουργώντας έτσι μια νέα παγκόσμια τάξη που δίνει προτεραιότητα στην ανθρωπότητα πριν από τα κέρδη και τη δύναμη".

Ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στην τεχνητή νοημοσύνη ή την ηλεκτρονική επιστήμη μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ψηφιακής ικανότητας και να επιταχύνει την τεχνική σας οξύνοια σε αυτούς τους αναδυόμενους τομείς, από την εκμάθηση της οπτικοποίησης και της εξερεύνησης δεδομένων έως την υπολογιστική νοημοσύνη και την τεχνολογία φυσικής γλώσσας. 

  • Κρίση και λήψη αποφάσεων

Παρόλο που τα ρομπότ και η τεχνολογία αυτοματισμού μπορεί να είναι καλύτερα από τον άνθρωπο με άλλους τρόπους, όπως υπολογισμοί και διαγνωστική επίλυση, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να είναι αυτοί που ασχολούνται με την υποκειμενική πλευρά της ανάλυσης δεδομένων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε στην αιχμή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, θα πρέπει ακόμα να έχουμε εργατικό δυναμικό που να μπορεί να δείξει στον κόσμο τι σημαίνουν οι αριθμοί και την σημασία τους.

  • Συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη

Όλα μπορούν να αντικατασταθούν από τις ψηφιακές τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη, η συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη όμως, παραμένουν μοναδικά ανθρώπινες δυνατότητες.

Σε ορισμένους τομείς, αυτές οι ιδιότητες είναι απολύτως κρίσιμες. Η ζήτηση για θέσεις εργασίας στην υγειονομική περίθαλψη, για παράδειγμα, αυξάνεται - καταδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι ρόλοι θα απαιτούν πάντοτε ένα ανθρώπινο στοιχείο. Η μελλοντική σου δουλειά είναι περισσότερο από πιθανό να συμπεριλαμβάνει τη στενή συνεργασία με τους άλλους, οπότε η ενσυναίσθηση, η δυνατότητα συνεργασίας, καθώς και οι εξαιρετικές δεξιότητες επικοινωνίας, είναι κάτι που σίγουρα θα χρειαστείς.

  • Δημιουργική και καινοτόμος σκέψη

Παρά την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2018, που υποδηλώνει ότι η αυτοματοποίηση των ρομπότ θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από ότι μετατοπίζει, θα συνεχίσει η δημιουργικότητα να είναι στην κορυφή των δεξιοτήτων ενός ανθρώπου καθώς και η καινοτόμος σκέψη.

Όπως η άριστη αίσθηση της κοινωνικής νοημοσύνης δεν μπορεί να αναπαραχθεί εύκολα από τις τελευταίες ψηφιακές τεχνολογίες, το ίδιο συμβαίνει και με την φυσική δημιουργικότητα. Επομένως, όσο μπορείς να σκέφτεσαι έξω από το κουτί, θα είσαι εντάξει.

Πηγή: Topuniversities.com

Bookmark and Share


Follow us:

Look4Studies.com on Facebook Look4Studies.com on Twitter Look4Studies.com on LinkedIn Look4Studies.com on Pinterest Look4Studies.com on Instagram

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική