Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Πανελλαδικές: Στο ράφι τα γραπτά ως την Παρασκευή

Τουλάχιστον ως την Παρασκευή θα συνεχιστεί η αποχή των καθηγητών από τη βαθμολόγηση των γραπτών, μετά την υπερψήφιση της σχετικής πρότασης από την πλειοψηφία του ΔΣ (τέσσερις σύμβουλοι από τις τρεις παρατάξεις της Αριστεράς και δύο της ΔΑΚΕ)

Με οριακή πλειοψηφία η διοίκηση της ΟΛΜΕ αποφάσισε τη συνέχιση της αποχής από τη διόρθωση
ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η ομαλή ολοκλήρωση των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Επειτα από θυελλώδη συνεδρίαση τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας των καθηγητών (ΟΛΜΕ) αποφάσισαν χθες να συνεχίσουν ως και την Παρασκευή την αποχή τους από τη βαθμολόγηση των γραπτών. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από 4 ώρες συνεδρίασης, κατά τη διάρκεια της οποίας διασπάστηκε η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΚΕ), ενώ μικροδιαφωνίες διατυπώθηκαν και μεταξύ των μελών της κυβερνητικής ΠΑΣΚ. Τελικά, με οριακή ψηφοφορία 6-5 αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής και η παράσταση εκπαιδευτικών σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το θέμα των αμοιβών τους. Η ηγεσία της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει ξανά αύριο Πέμπτη και αν τελικά αποφασιστεί συνέχεια της αποχής είναι άγνωστο πότε θα ανακοινωθούν οι εφετινές βαθμολογικές καταστάσεις.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έκανε ξανά χθες έκκληση στους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα βαθμολογικά κέντρα. « Η απόφαση για την παράταση της αποχής από τη βαθμολογία των γραπτώναδικεί τους μαθητές αλλά αδικεί και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα » είπε η κυρία Διαμαντοπούλου πριν από το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. « Το υπουργείο κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσει το θέμα με τις αμοιβές τους και δόθηκε μια λύση ικανοποιητική » συνέχισε. « Πιστεύουμε ότι ο έλληνας εκπαιδευτικός, που μόχθησε πλάι στον μαθητή του, θα βρεθεί κοντά στην αγωνία του, πέρα από συνδικαλιστικούς εγωισμούς παρατάξεων » κατέληξε.

Οι διαστάσεις του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί ήταν το κύριο θέμα συζήτησης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΟΛΜΕ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης πολλοί βαθμολογητές τηλεφωνούσαν στην Ομοσπονδία και ζητούσαν να σταματήσει η αποχή για να μη στραφεί η κοινωνία σε βάρος του κλάδου. Αλλοι εκπαιδευτικοί δήλωναν την ίδια στιγμή ότι οι καθηγητές πρέπει να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους.

Κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ κ. Δ.Πεππές πρότεινε να σταματήσει η αποχή και να εκφράσουν οι καθηγητές την αντίδρασή τους κατά τη διάρκεια της σημερινής παράστασης στο υπουργείο Οικονομικών. Με την πρότασή του τάχθηκε και το δεύτερο μέλος της ΔΑΚΕ και πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δ.Γεώργας. Από την πλευρά της ΠΑΣΚ, ο κ. Λ. Κορφιάτης πρότεινε αρχικά να γίνει αποχή για ακόμη δύο ημέρες για να προσχωρήσει όμως στη συνέχεια στην πρόταση Πεππέ. Με την πρόταση τερματισμού της αποχής τάχθηκαν και τα άλλα δυο μέλη της ΠΑΣΚ, οι κκ. Κ. Μανιάτης και Κ. Μπόικος. Αντιθέτως, ενάντια στην πρόταση του προέδρου της ΟΛΜΕ τάχθηκαν τα άλλα δυο μέλη της ΔΑΚΕ, οι κκ. Ν. Παπαχρήστος και Δ. Γκίνης . Ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της αποχής ως την Παρασκευή, ενώ την ίδια πρόταση υπερψήφισαν η κυρία Αγγελική Φατούρου της αριστερής παράταξης «Παρέμβαση», η κυρία Ελενη Ζωγραφάκη και ο κ. Θ.Κοτσυφάκης των επίσης αριστερών Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων και ο κ. Αλ. Αρβανιτίδης του ΚΚΕ, που αρχικά είχε ζητήσει συνέχιση των κινητοποιήσεων για ακόμη μια εβδομάδα. Πάντως, στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι «η κινητοποίηση έφερε αποτελέσματα, αφού η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής. Οφείλει όμως να προχωρήσει και στην ικανοποίηση του αιτήματός μας για διατήρηση των- ήδη χαμηλών- αμοιβών, όπως αυτές προβλέπονταν στη σχετική απόφαση του 2006. Ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν ανέχεται τον εμπαιγμό».

Πρόβλημα και με τις καταχωρίσεις
Ητρέχουσα εβδομάδα είναι η δεύτερη της «στάσης» των εκπαιδευτικών, στην οποία όμως δεν συμμετέχουν όλοι οι καθηγητές. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε εννέα από τα δέκα βαθμολογικά κέντρα της πρωτεύουσας, από το σύνολο των 28 συνολικά κέντρων της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, δεν έχει βαθμολογηθεί το 30% των γραπτών της επαρχίας, καθώς αυτά βαθμολογούνται στην Αθήνα. Αντίστοιχα στα κέντρα της επαρχίας- όπου οι βαθμολογήσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί- βαθμολογούνται τα γραπτά υποψηφίων από την Αθήνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός του προβλήματος των ανολοκλήρωτων βαθμολογήσεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την καταχώριση των βαθμολογικών στοιχείων, καθώς τη διαδικασία «μπλοκάρει» η αποχή.

Πηγή: www.tovima.gr


π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική