Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, απόφοιτος ΜΒΑ, μας μιλά για την εμπειρία του

«Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων»

Ποια είναι τα κριτήρια και κίνητρα επιλογής μίας σχολής ή ενός πανεπιστημίου; Γιατί όλο και περισσότεροι φοιτητές πλέον αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους με μεταπτυχιακά και διδακτορικά και να μην παραμείνουν απλώς στο πρώτο τους πτυχίο; Υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε σωστά τα χρήματά σας και να μην μένετε άφραγκοι τις τελευταίες ημέρες του μήνα; Ένας φοιτητής με πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, λόγω σπουδών, μπορεί να έχει και προσωπική ζωή; Αυτές και όχι μόνο είναι μερικές από τις απαντήσεις που μας δίνει από... εμπειρία ο απόφοιτος ΜΒΑ, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Τι σας προέτρεψε να υποβάλετε αίτηση για την Οικονομική Σχολή;
Η απόφαση να στοχεύσω την είσοδό μου σε ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά προγράμματα ΜΒΑ πριν από 6 χρόνια ήρθε μάλλον νωρίτερα από ό,τι σκόπευα αρχικά. Πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι προτροπές του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας που εργαζόμουν τότε, καθώς και όλων των καθηγητών που συμβουλεύτηκα στο κολέγιο όπου ολοκλήρωνα το δεύτερο πτυχίο μου. Έχοντας πάρει την απόφαση να ενισχύσω τις γνώσεις και το βιογραφικό μου με ένα κορυφαίο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, με την ενθάρρυνσή τους αποφάσισα να κυνηγήσω το καλύτερο δυνατό, γνωρίζοντας ότι η συνολική εμπειρία, το prestige, αλλά και οι χρησιμότατες γνωριμίες θα έκαναν την ειδοποιό διαφορά στην επαγγελματική και προσωπική μου εξέλιξη.

Πόσο θεωρείτε ότι ένα MBA αναγνωρίζεται στην Ελλάδα;
Το ΜΒΑ στην Ελλάδα αρχίζει σιγά σιγά να αποκτά την αναγνώριση που του αξίζει, ωστόσο πολλά εξαρτώνται από το επίπεδο του πτυχίου και του Business School, αλλά και τις επιλογές του κατόχου του ΜΒΑ.

Πώς αρχίσατε να κινείστε και να εξελίσεστε; Πώς περάσατε το GMAT;
Το πρώτιστο μέλημά μου ήταν να ενημερωθώ όσο καλύτερα μπορώ για τα κορυφαία προγράμματα και μάλιστα μέσω άμεσης επαφής. Επομένως άρχισα από πολύ νωρίς (σχεδόν ένα χρόνο πριν) να επικοινωνώ μαζί τους πολύ συχνά, να αναζητώ ευκαιρίες να γνωρίσω τους εκπροσώπους τους και από κοντά σε στοχευμένες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και να συμβουλεύομαι ειδικούς. Για το GMAΤ προετοιμάστηκα πολύ σκληρά και επίμονα για δύο μήνες και, ευτυχώς, τα αποτελέσματα με δικαίωσαν.

Τα προγράμματα MBA μπορούν να είναι πραγματικά σκληρά. Ποια ήταν τα βασικά πράγματα που θεωρείτε πως ξεχώρισε η επιτροπή σε εσάς;
Πιστεύω ότι η αμεσότητα, το πολύ καλό επίπεδο αγγλικών, οι ξεκάθαροι στόχοι, η εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου, αλλά και η σιγουριά για την επιλογή μου ήταν τα στοιχεία που άρεσαν σε αυτούς που αξιολόγησαν την αίτησή μου.

Μπορείτε να μου πείτε κάποια πράγματα από τις εμπειρίες σας στις συνεντεύξεις;
Πάντοτε έβλεπα μια συνέντευξη όχι ως αναγκαίο κακό, αλλά ως μοναδική ευκαιρία να δείξω άμεσα ποιος είμαι, αλλά και να μάθω περισσότερα για αυτό που με ενδιέφερε. Επομένως, προσπάθησα να αναδείξω στοιχεία για την υποψηφιότητά μου, τα οποία δεν μπορούσαν να γίνουν ορατά ή κατανοητά μέσα στις λίγες σελίδες της αίτησης. Σαφώς υπήρχε εγρήγορση, αλλά όχι άγχος. Και πάλι θεωρώ ότι βοήθησε το γεγονός ότι ήμουν ειλικρινής και με ξεκάθαρες και άμεσες απαντήσεις.

Πώς αποφασίσατε σε ποιες σχολές να υποβάλετε αίτηση; Ποια ήταν τα βασικά σας κριτήρια;
Έχοντας ήδη στην κατοχή μου δύο πτυχία σε οικονομικά και σε marketing, το ακαδημαϊκό περιεχόμενο του ΜΒΑ ερχόταν σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα. Τα σημαντικά στοιχεία για μένα ήταν η εξειδίκευση στους τομείς που επιθυμούσα να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά (μάνατζμεντ και επιχειρηματικότητα), η δυνατότητα για τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου γνωριμιών, αλλά και η γενικότερη εμπειρία εκτός τάξης (δραστηριότητες, student groups, τοποθεσία).

Επισκεφθήκατε το QS World MBA Tour; Πώς χαρακτηρίζετε το συγκεκριμένο θεσμό;
Το QS World MBA Tour το γνώρισα στην προσπάθειά μου να μάθω από κοντά τα business schools που με ενδιέφεραν. Έμεινα απολύτως ευχαριστημένος, καθώς η οργάνωση, η αντιμετώπιση, αλλά και η άμεση επαφή με τους admissions officers ήταν στο υψηλό επίπεδο που τα περίμενα, και η εμπειρία πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα από τις αιτήσεις που καταθέσατε; Πώς αποφασίσατε πού να καταλήξετε;
Τα αποτελέσματα των αιτήσεων ήταν επιτυχή και έτσι μου έδωσαν τη δυνατότητα να επιλέξω εγώ ποιο πρόγραμμα θα ακολουθήσω. Βάσει των προαναφερθέντων κριτηρίων αποδέχθηκα την προσφορά της πρώτης μου επιλογής, μία απόφαση που ενισχύθηκε και από τον άψογο τρόπο που με αντιμετώπισαν, αλλά και τη διαρκή επικοινωνία που είχα μαζί τους από την πρώτη στιγμή, εξ αποστάσεως και από κοντά στην έκθεση της QS World MBA Tour, κάτι που ενίσχυε την εμπιστοσύνη στην προτίμησή μου.

Πώς ισορροπήσατε τις απαιτήσεις μεταξύ διαβάσματος και προσωπικής ζωής;
Ένα κορυφαίο ΜΒΑ αναπόφευκτα απαιτεί σκληρή και διαρκή προσήλωση και προσπάθεια. Ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος και οι απαιτήσεις πολύ υψηλές, όπως και το επίπεδο ανταγωνισμού. Ωστόσο, η συνέπεια και η προσήλωση στον στόχο, το γενικότερο κλίμα, και η επιθυμία να βιώσει κανείς όσο περισσότερα μπορεί μέσα σε αυτό τον χρόνο, δείχνουν από μόνα τους τον τρόπο να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα σε μελέτη και προσωπική ζωή. Σε αυτό συμβάλλει επίσης και η καλή λειτουργία των ομάδων εργασίας, αλλά και η τοποθεσία του Business School. Εξάλλου, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Πώς χρηματοδοτείτε τις σπουδές σας; Χρησιμοποιήσατε δάνεια ή υποτροφίες; Ποιες είναι οι συμβουλές σας προς άλλους υποψηφίους;
Οι σπουδές μου χρηματοδοτήθηκαν εξολοκλήρου από ίδια κεφάλαια, ωστόσο πιστεύω ότι αξίζει να προσπαθήσει κανείς να του δοθεί κάποια υποτροφία, καθώς προσφέρονται αρκετές και εκτός και εντός ενός Business School, αρκεί να μην περιμένει κανείς την τελευταία στιγμή.

Ποια είναι τα 3 θετικά και αρνητικά μιας ζωής με τέτοιες σπουδές;
1) Το ότι ζεις και μαθαίνεις μέσα σε ένα περιβάλλον μοναδικό, το οποίο αποτελείται από άτομα με ποικίλα ενδιαφέροντα και διαφορετικά χαρακτηριστικά.
2) Το ότι σου ανοίγονται ορίζοντες, ιδέες και ευκαιρίες, που ούτε είχες φανταστεί προηγουμένως.
3) Οι δεσμοί που δημιουργούνται και παραμένουν είναι δεσμοί ζωής, είτε φιλικοί είτε επαγγελματικοί.
1) Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Φτάνεις πολλές φορές στα όριά σου, θεωρώντας πολυτέλεια το να έχεις μία ολόκληρη ώρα για φαγητό τη μέρα. Όλα, όμως, όπως προανέφερα, είναι θέμα προτεραιοτήτων.
2) Ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι πολύ έντονος και οι σχέσεις μεταξύ ατόμων με προσωπικότητες που θέλουν παντού και πάντα να ηγούνται δεν μπορούν να είναι πάντα αρμονικές.
3) Το ότι ξέρεις ότι κάποια στιγμή αυτή η μοναδική εμπειρία θα φτάσει στο τέλος της.

Τι πρόκειται να κάνετε μετά την αποφοίτησή σας; Είστε ευχαριστημένος μέχρι τώρα;
Από την πρώτη στιγμή, ο μακροχρόνιος στόχος μου μέσω ενός ΜΒΑ ήταν να υλοποιήσω τα δικά μου επιχειρηματικά σχέδια και ιδέες. Είδα στην πράξη πως ένα κορυφαίο ΜΒΑ σού ανοίγει προοπτικές που δεν είχες φανταστεί, και, έτσι, αρχικά εργάστηκα στο νχώρο της εκπαίδευσης ως Associate Director of Admissions και εμπορικός υπεύθυνος συγκεκριμένων νέων προγραμμάτων σε ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως Business Schools. Σήμερα, έχω ιδρύσει στην Ελλάδα το δικό μου γραφείο Συμβούλων Εκπαίδευσης, την EduConS, προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση σε υποψήφιους σπουδαστές και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Παράλληλα, ασχολούμαι και με τον τομέα του strategy and business development consulting.

Πώς βλέπετε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από σήμερα;
Απαντώντας από επαγγελματική οπτική γωνία μόνο, δέκα χρόνια μετά με φαντάζομαι σε μια διαρκώς ανοδική και εξελισσόμενη επαγγελματική πορεία, όχι μόνο στους τομείς με τους οποίους ασχολούμαι σήμερα, αλλά και σε άλλους που κινούν ή θα κινήσουν το ενδιαφέρον μου.

Τι εύχεστε να γνωρίζατε προτού ξεκινήσετε το MBA;
Η σωστή προετοιμασία και έρευνα, καθώς και η διαρκής και άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους των Business Schools, αλλά και με ειδικούς του χώρου, συμπλήρωσαν κατάλληλα το παζλ των αποριών μου, έτσι ώστε να είμαι προετοιμασμένος για τα πάντα, εκτός ίσως από το πόσο παραπάνω από το αναμενόμενο αποφασιστική και σημαντική θα αποδεικνυόταν εκείνη η χρονιά για τη μετέπειτα ζωή μου. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο σε προετοιμάζουν, αλλά κάτι που εσύ ο ίδιος το ζεις.

Ο κ. Τσουκαλάς είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πτυχίου Bachelor in Business Administration in Marketing Management and Communication από το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδος και MBA από το IE Business School.

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική