Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Πανελλαδικές 2009: Τρελαίνουν τις βάσεις οι αριστούχοι

Παλιρροϊκό κύμα αριστούχων
Ακόμα και με 19.000 μόρια δεν εισάγεσαι στη σχολή που επιθυμείς- Πού πάνε οι βάσεις των περιζήτητων σχολών
ΕΡΕΥΝΑ Του Χρήστου Κάτσικα, xkatsikas@xkatsikas.gr

Άνοδος ώς και 700 μόρια

Σοκ και δέος! Αυτές είναι οι λέξεις που περιγράφουν περισσότερο από κάθε τι άλλο τα αισθήματα δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των βαθμών πρόσβασης στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Ανακοίνωση, η οποία επιβεβαίωσε από τη μία αρκετές από τις εκτιμήσεις και τις επισημάνσεις που είχαν γίνει την προηγούμενη περίοδο σχετικά με τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων και την πορεία των βάσεων εισαγωγής και από την άλλη ανέτρεψε ορισμένες βεβαιότητες και αρκετές προσδοκίες.

Αν θέλαμε να επισημάνουμε τα δύο κυριότερα χαρακτηριστικά της κατανομής των βαθμών πρόσβασης των φετινών υποψηφίων, θα λέγαμε ότι δημιούργησαν ένα πρωτοφανές δίπολο. Από τη μία τον μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων από το 2001 και μετά, από την άλλη μικρότερο αριθμό υποψηφίων (σε σχέση με πέρσι) με βαθμό πρόσβασης 10 και πάνω (56.813 φέτος έναντι 57.715 πέρσι!). Ναι, καλά ακούσατε. Αν και μειώθηκε φέτος σε σχέση με πέρσι ο αριθμός των παιδιών που έγραψαν κάτω από τη βάση (28.026 φέτος έναντι 32.272 πέρσι), λόγω της μεγάλης μείωσης των υποψηφίων φέτος οι εναπομείναντες πάνω από τη βάση είναι λιγότεροι από πέρσι).

Είναι πλέον σίγουρο ότι οι 10.688 αριστούχοι (βαθμός πρόσβασης 18-20), 1.773 περισσότεροι από πέρσι, θα καθορίσουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής όχι μόνο των υψηλόβαθμων, αλλά και των μεσαίων (από την άποψη των βάσεων εισαγωγής) σχολών.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Αν το παλιρροϊκό κύμα των αριστούχων που κατασκευάστηκε στα πλαίσια της μακράς προεκλογικής περιόδου σόκαρε, οι συνέπειές του έχουν δημιουργήσει δέος σε χιλιάδες οικογένειες που πέρασαν μέσα σε λίγες ώρες από τον φούρνο στην κατάψυξη. Αρχικά χάρηκαν με τις καλές ή άριστες βαθμολογίες των παιδιών τους και μαζί ανέπτυξαν δίκαιες προσδοκίες και λίγο μετά το χαμόγελο πάγωσε, γιατί αντιλαμβάνονταν ότι υπάρχει περίπτωση το παιδί τους να μην πετύχει την εισαγωγή του στην Ιατρική Αθήνας, αν και έχει συγκεντρώσει 19.350 μόρια ή να μην πετύχει την εισαγωγή του στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ, αν και έχει συγκεντρώσει 19.100 μόρια ή να αποκλειστεί από το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης παρ΄ όλο που έχει 18.800 μόρια. Αλίμονο αν ένα παιδί που έχει γράψει μέσο όρο 19 σε όλα τα μαθήματα να μην μπορεί να επιλέξει σχολή της αρεσκείας του! Γιατί περί αυτού πρόκειται...

1ο Επιστημονικό πεδίο
Νομική- Παιδαγωγικά οδηγούν την κούρσα
ΣΤΟ 1οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Πεδίο στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 έχουμε φέτος 220 υποψήφιους περισσότερους από πέρσι. Οι θέσεις στα 9 υψηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου (εκτός Στρατιωτικών Σχολών) είναι οι ίδιες με πέρσι. Το φετινό περίσσευμα αριστούχων είναι φανερό ότι θα σπρώξει προς τα πάνω τις βάσεις εισαγωγής τους. Η Νομική Αθήνας αναμένεται να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, ενώ κοντά στα 19.000 μόρια θα κινηθούν η Νομική Θεσσαλονίκης μαζί με τα Παιδαγωγικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, άνοδος αναμένεται και στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων που πέρυσι απαίτησαν 12.000- 17.900 μόρια. Και αυτό γιατί φέτος είτε έχουμε περισσότερους υποψήφιους στην αντίστοιχη κλίμακα της βαθμολογίας είτε έχουμε κατρακύλισμα υποψηφίων με υψηλότερες βαθμολογίες σε τμήματα που μέχρι πέρσι απαιτούσαν χαμηλότερες. Για παράδειγμα, το περίσσευμα υποψηφίων στις κλίμακες βαθμολογίας 14-20 θα αναγκαστεί να διεκδικήσει τμήματα που πέρσι είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες, ανεβάζοντας έτσι τις βάσεις.

2ο-4ο Επιστημονικό πεδίο
Ξέφρενη πορεία στα Πολυτεχνικά
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ Κατεύθυνση 2 που τροφοδοτεί το 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο είχε φέτος 1.035 περισσότερους αριστούχους (18-20) από πέρυσι, γεγονός που αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση σε όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα των δύο πεδίων. Κι ενώ πέρσι το 2ο και 4ο Πεδίο είχαν (εκτός από τα στρατιωτικά και τα τμήματα με ειδικό μάθημα) 17 συνολικά τμήματα που απαιτούσαν περισσότερο από 18.000 μόρια, φέτος μπορεί μέχρι και να τα διπλασιάσουν. Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ του ΕΜΠ διεκδικούν φέτος την πρωτιά στην ομάδα των τμημάτων με την πιο υψηλή βάση εισαγωγής και αναμένεται να κινηθούν πάνω από τα 19.200 μόρια. Παράλληλα, πάνω από τα 19.100 μόρια αναμένεται να απαιτήσει και τα Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ στον αστερισμό των 19.000 μορίων θα βρεθούν τα αντίστοιχα τμήματα της Θεσσαλονίκης. Κοντά τους θα κινηθούν και το Τμήμα Ναυπηγών Μηχ/γων Μηχ/κών του ΕΜΠ, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Βιολογίας Αθήνας κ.λπ.

Επειδή κάποιοι αριστούχοι δεν θα χωρέσουν στις υψηλόβαθμες σχολές, θα «κατρακυλήσουν» προκαλώντας καραμπόλες στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων. Έτσι αν και οι φετινοί υποψήφιοι με βαθμό πρόσβασης 16.000- 18.000 μόρια αλλά και 14.000- 16.000 μόρια είναι λιγότεροι από τους περσινούς, αναμένεται άνοδος και της πλειονότητας των τμημάτων που πέρυσι κινούνταν ανάμεσα στις 14.000 έως και 17.900 μόρια. Αντίθετα πολλά από τα τμήματα που είχαν πέρυσι κάτω από 12.000 μόρια, ανάμεσα στα οποία είναι δεκάδες ΤΕΙ, υπάρχει ελπίδα να μειώσουν τις βάσεις εισαγωγής τους.

3ο Επιστημονικό πεδίο
Ρεκόρ 9ετίας η Ιατρική Αθήνας
ΣΤΟ 3οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Πεδίο στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 έχουμε φέτος 499 υποψήφιους περισσότερους από πέρσι. Μάλιστα στη βαθμολογική κλίμακα 19-20 από 793 πέρυσι φέτος έγιναν 1.337. Οι επιδόσεις αυτές που εμφανίζονται για πρώτη φορά μετά το 2001 ανατρέπουν εκ βάθρων τις αρχικές εκτιμήσεις και δημιουργούν φόβους εκτόξευσης των βάσεων εισαγωγής στα ύψη.

Η Ιατρική Αθήνας σίγουρα θα είναι και φέτος η πιο υψηλόβαθμη σχολή όλων των Επιστημονικών Πεδίων και σίγουρα θα αυξήσει τις ήδη πολύ υψηλές απαιτήσεις της. Όλα δείχνουν ότι τα περσινά 19.306 μόρια δεν θα είναι αρκετά για τους φετινούς διεκδικητές της, καθώς αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 19.400 έως και 19.600 μόρια. Αλίμονο στους αριστούχους των 19.500 μορίων που μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων θα περάσουν μαύρο καλοκαίρι με την αγωνία να κάνει σκόνη τις άριστες επιδόσεις τους. Μαύρο καλοκαίρι θα περάσουν και άλλοι αριστούχοι που στοχεύουν σε Ιατρικές αλλά και Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές, οι οποίοι με 19.000 μόρια δεν θα είναι καθόλου σίγουροι ότι θα βρουν ανοιχτές τις πόρτες για τις σχολές που στοχεύουν. Γιατί είναι φανερό ότι καμιά από τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές του Πεδίου δεν θα μείνει στα περσινά της μόρια, αντίθετα όλες θα πάνε πιο ψηλά! Ακόμη και αυτές, όπως η Ιατρική και η Φαρμακευτική Πάτρας και η Ιατρική Ιωαννίνων και Κρήτης, οι οποίες φέτος προσφέρουν περισσότερες θέσεις από πέρυσι.

Αν έτσι είναι η κατάσταση στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στους «πάνω ορόφους» του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, στα «ισόγεια» υπάρχουν σοβαρές ελπίδες πτώσης των βάσεων. Κι αυτό γιατί στις βαθμολογικές κλίμακες κάτω από τα 14.000 μόρια οι φετινοί υποψήφιοι είναι αρκετά λιγότεροι από τους περσινούς. Στα μεσαία τμήματα, αυτά που απαίτησαν πέρυσι από 14.000 έως 17.900 μόρια, έχουμε υποψηφίους με χειρότερες βαθμολογίες από πέρσι, ωστόσο είναι σίγουρο ότι κάποιοι αριστούχοι που δεν θα χωρέσουν στα υψηλόβαθμα τμήματα θα κατέβουν πιο κάτω ανεβάζοντας σε κάποια από αυτά τις βάσεις.

5ο Επιστημονικό πεδίο
Στα ύψη οι περιζήτητες Οικονομικές
ΤΟ 5οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Πεδίο «τραβάει» υποψηφίους και από την Τεχνολογική Κατεύθυνση και από τη Θεωρητική. Ένα μέρος αριστούχων και από τις δύο κατευθύνσεις με καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι στο μάθημα-κλειδί Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα σπρώξει ανοδικά τις βάσεις των περιζήτητων τμημάτων και αυτών που πέρσι απαιτούσαν πάνω από 16.000 μόρια. Στα μεσαία τμήματα αναμένονται μικρές αυξομειώσεις με κύρια κατεύθυνση την άνοδο, ενώ πολλά από τα τμήματα που πέρυσι βρίσκονταν κάτω από τα 14.000 μόρια και ιδιαίτερα αρκετά ΤΕΙ της περιφέρειας υπάρχει ελπίδα να κινηθούν πτωτικά.

Η αναμενόμενη κίνηση των βάσεων εισαγωγής ανά Επιστημονικό Πεδίο
Πηγή: www.tanea.gr

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική