Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Πανελλαδικές 2009: Άλμα βάσεων λόγω αριστούχων

Ψηλώνουν τις βάσεις οι αριστούχοι
Νέα εκτίναξή τους στις υψηλόβαθμες σχολές λόγω «πληθωρισμού» όσων έγραψαν μεταξύ 18-20

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

Νέα εκτίναξη των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές όλων των Επιστημονικών Πεδίων λόγω «πληθωρισμού αριστούχων» εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί φέτος, μετά τη δημοσιοποίηση και των τελευταίων στατιστικών στοιχείων για τους Γενικούς Βαθμούς Πρόσβασης των υποψηφίων που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.

Τα στοιχεία αυτά, καθώς είναι αριθμητικά και εμφανίζουν πλέον τον ακριβή αριθμό των υποψηφίων ανά κατηγορία βαθμολογίας σε κάθε μάθημα και Κατεύθυνση, ανέτρεψαν τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για συγκράτηση των βάσεων σε πολλές σχολές αιχμής που προέκυπταν από τα προηγούμενα στοιχεία και προϊδεάζουν για εκτίναξή τους σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά, η τακτική της Επιτροπής Εξετάσεων να επιλέξει θέματα που βοήθησαν περισσότερους υποψηφίους από όσους πέρυσι να περάσουν τη βάση του δέκα ώστε να μη μείνουν πολλές κενές θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ, προκάλεσε την παρενέργεια του «πληθωρισμού αριστούχων» σε όλες τις κατευθύνσεις. Γεγονός που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα ωθήσει τις βάσεις των περιζήτητων σχολών ακόμα ψηλότερα...

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των αριστούχων υποψηφίων με βαθμολογίες (18-20) αυξήθηκε σε 12,59% φέτος έναντι 9,9% πέρυσι, δηλαδή φέτος 10.688 υποψήφιοι απέδωσαν άριστα ενώ πέρυσι 18-20 είχαν γράψει 8.915. Είναι αυτονόητο ότι η εξέλιξη αυτή θα ανεβάσει τον πήχυ εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές και θα αφήσει αρκετούς αριστούχους εκτός των σχολών πρώτης επιλογής τους. Αντίθετα, οι βάσεις στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης αναμένεται να συγκρατηθούν στα περυσινά επίπεδα στα περισσότερα πεδία, ενώ πτωτικές τάσεις θα εμφανίσουν οι βάσεις αρκετών τμημάτων χαμηλής ζήτησης, καθώς φέτος το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση μειώθηκε σε 33,03% από 35,86% πέρυσι, αλλά παράλληλα μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων. Πάντως, 28.026 υποψήφιοι απορρίπτονται φέτος λόγω της βάσης του δέκα.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Χρήστο Κάτσικα, πολύ ψηλά θα κινηθούν οι βαθμολογίες στα περιζήτητα τμήματα όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Ειδικότερα, άνοδος αναμένεται στα υψηλόβαθμα (Νομικές και Παιδαγωγικά) αλλά και στα μεσαία τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου.

Επίσης άνοδος αναμένεται στα υψηλόβαθμα (Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι, Βιολογίας, Στρατιωτικά κ.λπ.) και στα μεσαία τμήματα των 2ου και 4ου Επιστημονικών Πεδίων. Αντίθετα, μικρή πτώση προβλέπεται στα χαμηλόβαθμα τμήματα (όσα είχαν κάτω από 12.000 μόρια πέρυσι) των Πεδίων. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο ο πληθωρισμός αριστούχων της Θετικής Κατεύθυνσης θα ανεβάσει τις βαθμολογίες για τις Ιατρικές στα ύψη. Ιδιαίτερα η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 19.450 μορίων. Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι καλύτερες επιδόσεις στις Κατευθύνσεις Θεωρητική και Τεχνολογική θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο στα υψηλόβαθμα τμήματα, αλλά αντίστροφη αναμένεται να είναι η κίνηση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα τμήματα (κάτω από 13.000 μόρια) του Πεδίου.

  • «ΕΚΤΟΣ» ΠΡΩΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
    Το ποσοστό των αριστούχων αυξήθηκε σε 12,59% έναντι 9,9%. Η εξέλιξη αυτή θα αφήσει αρκετούς εκτός των σχολών πρώτης επιλογής

Κλιμάκωση του γενικού βαθμού πρόσβασης κατά κατεύθυνση

«Μετεξεταστέο το υπουργείο Παιδείας στο θέμα της αξιολόγησης ΑΕΙ - ΤΕΙ»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ αντιπαράθεση για την αδυναμία εξωτερικής αξιολόγησης των πανεπιστημίων προέκυψε χθες, έπειτα από την ετήσια αναφορά- κόλαφο της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) στη Βουλή.

Με την έκθεση, η Αρχή επισήμανε πλήθος δυσλειτουργιών και αδυναμιών που οφείλονται κυρίως στην αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας και την εμποδίζουν να προχωρήσει την αξιολόγηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ με τους ρυθμούς που θα μπορούσε. Η ΑΔΙΠ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πέρυσι κατάφερε να αξιολογήσει μόλις το 1% των τμημάτων ΑΕΙ και τα κονδύλια που διαθέτει επαρκούν για ακόμα 4 αξιολογήσεις, όταν θα μπορούσε να αξιολογήσει 47 τμήματα που ολοκλήρωσαν την εσωτερική διαδικασία, και αρχικά είχε προγραμματιστεί να αξιολογηθούν 120....

Η υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ώστε να συζητηθεί η έκθεση που αποτυπώνει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας ότι από την έκθεση αξιολογείται κυρίως το υπουργείο Παιδείας, το οποίο «κόβεται» και μένει στην ίδια τάξη. «Αν η αξιολόγηση συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, θα χρειαστούν... 80 χρόνια για να αξιολογηθεί το σύνολο των ιδρυμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας, εκ των υστέρων και μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η αναφορά της ΑΔΙΠ, ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση των ΑΕΙ αποτελεί βασικό πυλώνα της ανάπτυξής τους και θα διαθέσει 11,7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του έργου. Την ερχόμενη εβδομάδα εξάλλου θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες θα επιλύουν διάφορα τραγελαφικά που προέκυψαν, όπως η απουσία διοικητικού προσωπικού της ΑΔΙΠ και το απίθανο με τους αλλοδαπούς πανεπιστημιακούς αξιολογητές, οι οποίοι ώς τώρα αναγκάζονταν να έρχονται στην Ελλάδα με... δικά τους έξοδα για να κάνουν τις αξιολογήσεις.

Πηγή: www.tanea.gr

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική