Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Πανελλαδικές 2009: Οι πολλαπλές ταχύτητες των βάσεων

Μικρή πτώση στις περιζήτητες σχολές, άνοδος στα τμήματα με μεσαίες βαθμολογίες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

Τα στατιστικά στοιχεία για τους τελικούς βαθμούς πρόσβασης των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανακοινώνει τα φετινά στατιστικά των βαθμολογιών σε... 3 δόσεις.

Την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο ανακοίνωσε τα γενικά βαθμολογικά στοιχεία, χθες δημοσιοποίησε και τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών στα μαθήματα γενικής παιδείας ανά κατεύθυνση και σήμερα τους βαθμούς πρόσβασης. Από τα χθεσινά στατιστικά επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για πολλαπλές ταχύτητες στις φετινές βάσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ερευνητή της εκπαίδευσης κ. Χρήστο Κάτσικα, προκύπτει ότι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι περιζήτητες και υψηλόβαθμες Νομικές Σχολές, καθώς και η Ψυχολογία Παντείου θα σημειώσουν μικρή πτώση. Τα Παιδαγωγικά Τμήματα αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα με κύρια τάση την πολύ μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής τους, ενώ πτώση αναμένεται και στα δύο στρατιωτικά τμήματα του Πεδίου (Στρατολογικό και Ψυχολόγων).

Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο τα περισσότερα τμήματα αναμένεται να έχουν μικρή άνοδο, ενώ θα υπάρξουν και αρκετά ΤΕΙ που οι βάσεις τους θα είναι κάτω από 10.000 μόρια.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο οι υψηλόβαθμες Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές θα παραμείνουν περίπου στα περσινά επίπεδα με κύρια τάση τη μικρή πτώση των βάσεων, όπως αναμένεται να συμβεί και στα στρατιωτικά τμήματα.

Τέλος, στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων οδηγούν σε άνοδο των βάσεων, ιδιαίτερα των μεσαίων και υψηλόβαθμων τμημάτων, ωστόσο η άνοδος φρενάρεται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός του μικρότερου σε σχέση με πέρσι αριθμού υποψηφίων για το Πεδίο αυτό.

Κατάργηση του ενός βιβλίου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίου, όπως στα πανεπιστήμια, προτείνει τώρα η επιτροπή Μπαμπινιώτη που συζητά τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο εξεταστικό. Σύμφωνα με την Επιτροπή, Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα προτείνει περισσότερα βιβλία για κάθε μάθημα και κάθε σχολείο θα μπορεί να επιλέγει εκείνο που θεωρεί προτιμότερο.

  • ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ
    Τα Παιδαγωγικά Τμήματα αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα με κύρια τάση την πολύ μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής τους

Η κλιμάκωση της βαθμολογίας στα γραπτά της Γ' Λυκείου
Πηγή: www.tanea.gr

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική