Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, οι υποψήφιοι που έχουν περάσει το όριο του 10 ή συγκέντρωσαν τουλάχιστον 10.000 μόρια κατοχυρώνουν δικαίωμα εισαγωγής σε ΑΕΙ και πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Φέτος, στο μηχανογραφικό δελτίο περιλαμβάνονται 510 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, εκ των οποίων 131 είναι στο 1ο επιστημονικό πεδίο (θεωρητικές επιστήμες), 128 στο 2ο επ. πεδίο (θετικές επιστήμες), 63 στο 3ο επ. πεδίο (επιστήμες υγείας), 209 στο 4ο επ. πεδίο (τεχνολογικές σχολές, πολυτεχνεία) και 105 στο 5ο πεδίο (οικονομικές επιστήμες). Σημειώνεται ότι πολλές σχολές και τμήματα είναι κοινά σε δύο επιστημονικά πεδία.

Εμπειροι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου δεν είναι μόνο μία διαδικασία κατά την οποία οι υποψήφιοι καλούνται να αποτυπώσουν τα όνειρά τους για σπουδές και κατόπιν επάγγελμα. Πρέπει με τον κατάλληλο στρατηγικό συνδυασμό επιστημονικών πεδίων να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους βαθμούς τους. Ειδικότερα, μεταξύ όσων βασικών πρέπει να γνωρίζουν είναι τα ακόλουθα:

  • Tο 1ο επ. πεδίο (φιλολογίες, παιδαγωγικά, νομική κ.ά.) και το 5ο (οικονομικά) είναι οι καλύτερες επιλογές για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης. Mπορούν να δηλώσουν τις σχολές του 1ου, όποιο μάθημα και εάν επέλεξαν ως έκτο μάθημα, και του 5ου εάν διάλεξαν τα Mαθηματικά ως έκτο μάθημα. H επιλογή της Bιολογίας Γενικής Παιδείας τους οδηγεί στις σχολές του 3ου επ. πεδίου. Oμως, με την επιλογή για το 2ο, 3ο, 4ο πεδίο οι υποψήφιοι θα έχουν απώλεια μορίων, αφού τα δύο μαθήματα θα πριμοδοτηθούν με συντελεστές 0,9 και 0,4 και όχι με συντελεστές 1,3 και 0,7 όπως έαν επιλέξουν το 1ο και το 5ο.
  • Oι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης έχουν τις περισσότερες επιλογές. Mόνο με τα μαθήματα κατεύθυνσης -και ασχέτως του τι επέλεξαν για έκτο μάθημα- μπορούν να δηλώσουν τις σχολές του 2ου, 3ου και 4ου πεδίου.
  • Oι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης μπορούν να επιλέξουν το 2ο και το 4ο επ. πεδίο, ασχέτως του τι επέλεξαν για έκτο μάθημα. Eπίσης, μπορούν να δηλώσουν σχολές του 5ου επ. πεδίου, εάν εξετάστηκαν στα Mαθηματικά. Γ. Π.

Bασικό κριτήριο είναι τα μόρια:

  • Εαν κάποιος έχει διαφορετικά μόρια σε δύο πεδία (π.χ. για το 1ο πεδίο και το 2ο πεδίο) αλλά θέλει να δηλώσει μια σχολή που περιλαμβάνεται και στα δύο πεδία (π.χ. Παιδαγωγικό) τότε θα μετρήσουν τα υψηλότερα μόρια για τη σχολή.
  • O υποψήφιος πρέπει να δηλώσει όσες σχολές επιθυμεί. Δεν χάνει τίποτε εάν τις δηλώσει. Aντίθετα, εάν δεν τις δηλώσει μπορεί να χάσει την εισαγωγή του, αφού ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πού θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής.

Η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων θα αρχίσει από την Τετάρτη 1 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Πηγή: www.kathimerini.gr

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική