Πληροφορίες Σπουδών  /  

Τελευταία Νέα Εκπαίδευσης

Η κρίση γεννάει καινούργια επαγγέλματα

Η κρίση γεννάει καινούργια επαγγέλματα

Η παροχή υπηρεσιών που εξοικονομούν χρόνο για τους πελάτες έχουν ιδιαίτερη ζήτηση στην εποχή μας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού


«Πάντα είχα μία αρκετά “γεμάτη” γκαρνταρόμπα με ρούχα για όλες τις περιστάσεις. Παρ΄ όλα αυτά όμως χρειαζόμουν κάποιον ειδικό να με βοηθήσει να κάνω νέους ενδυματολογικούς συνδυασμούς, αφού ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος μου ουσιαστικά μού απαγόρευε να στηριχτώ στις δικές μου δυνάμεις για κάτι τέτοιο».

Για τον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Δρούζα το σωστό και προσεγμένο ντύσιμο σε κάθε εμφάνιση είναι σοβαρή υπόθεση. Ωστόσο, το ημερήσιο πρόγραμμά του είναι τόσο πιεσμένο που δεν του αφήνει τα περιθώρια να ασχοληθεί περισσότερο με την... ντουλάπα του. «Αυτός είναι και ο λόγος που απευθύνθηκα σε επαγγελματία, δουλειά της οποίας είναι να με βοηθά στο “χτίσιμο” της γκαρνταρόμπας. Με βοήθησε φτιάχνοντας έναν πίνακα, τον οποίο έχω κολλήσει στην ντουλάπα μου, με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των ρούχων μου». Ταιριάζει το μαύρο παντελόνι με το καφέ μπλουζάκι; Τι φόρεμα ή ποιο κοστούμι είναι ιδανικό για μία βραδινή εκδήλωση; Μακάρι να υπήρχε χρόνος για την τακτοποίηση της ντουλάπας. Σε τέτοιου είδους ερωτήματα δίνουν τα τελευταία χρόνια απάντηση οι προσωπικοί στυλίστες- personal shoppers. Όπως επισημαίνει ο διευθυντής εταιρείας αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού κ. Μιχάλης Σερασκέρης, τα δυναμικά επαγγέλματα, όπως οι χρηματιστές ή οι τραπεζίτες, έχουν πλέον λόγω κρίσης χάσει την αίγλη τους. «Αυτό το γεγονός έχει δώσει χώρο στους εργαζομένους να σκεφτούν με δημιουργικό τρόπο και φαντασία ποια επαγγελματική πορεία θα τους ικανοποιούσε και θα ήταν ταυτόχρονα κερδοφόρα».

Εναλλακτικές εργασίες

Στις μέρες μας, όπως σημειώνει, ανθούν επαγγέλματα που παρέχουν υπηρεσίες στους πελάτες. «Και μάλιστα αυτά που στοχεύουν στο να εξοικονομήσουν για τους πελάτες τους χρόνο. Να αναλάβουν δηλαδή να κάνουν πράγματα που οι πελάτες δεν προλαβαίνουν ή δεν μπορούν να κάνουν. Άλλωστε, ο σύγχρονος άνθρωπος είναι υπερασπασχολημένος». Και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Αμερική, πολύ σύνηθες το φαινόμενο τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι να αφήνουν πίσω τους την αβέβαιη καριέρα και να κάνουν εναλλακτικές και με φαντασία δουλειές. Ο κόσμος γύρω από τα κατοικίδια αλλά και το φαγητό είναι αυτός που ενδείκνυται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για τέτοιες επαγγελματικές αναζητήσεις. Συμπληρώνει ότι οι περισσότερες από αυτές τις... εναλλακτικές δουλειές δεν απαιτούν μεγάλο κεφάλαιο για να ξεκινήσουν. «Αρκεί η ιδέα, η δημιουργικότητα και φυσικά η όρεξη για δουλειά».

Η κ. Μόνικα Καπάτσου μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια διατηρούσε κατάστημα με ενδύματα σε περιοχή των βορείων προαστίων. «Πάντα κρατούσα ένα μίνι αρχείο για το τι αγόραζε κάθε πελάτισσα και με αυτόν τον τρόπο την επόμενη φορά που θα ερχόταν ήμουν σε θέση να της επισημάνω ποιο χρώμα να πάρει ή πόσα πουκάμισα για παράδειγμα του ίδιου χρώματος έχει ήδη αγοράσει». Κάπως έτσι άρχισε η προσωπική υπηρεσία styling και αγορών που προσφέρει. «Πηγαίνω στο σπίτι του πελάτη και κάνουμε “εκκαθάριση” της ντουλάπας: ποια δηλαδή ρούχα πρέπει να πεταχτούν, ποια μπορούν να διορθωθούν και τι ελλείψεις υπάρχουν». Οι περισσότερες πελάτισσες του personal styling, όπως λέει, είναι γυναίκες, αν και οι άντρες φαίνεται ότι σιγά σιγά φροντίζουν την εμφάνισή τους. Ένας από τους βασικούς λόγους που η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει επιτυχία είναι επειδή οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν τον απαιτούμενο ελεύθερο χρόνο να ασχοληθούν εκτός των άλλων και με την γκαρνταρόμπα τους.

Η ενδυματολόγος κ. Κατερίνα Δαφίνη τονίζει ότι οι περισσότεροι πελάτες ζητούν τη βοήθειά της, όταν έχουν κάποια ιδιαίτερη περίσταση: «Αρχίζουν συνήθως με τη φράση “έχω να πάω σε μία εκδήλωση”. Δουλειά μου, αφού διαπιστώσω ποιο είναι το στυλ ντυσίματος που έχει κάθε πελάτης, είναι να βγαίνουμε μαζί στα καταστήματα, όπου ψάχνουμε να βρούμε τα ρούχα που χρειάζονται για να είναι ολοκληρωμένη η γκαρνταρόμπα». Το κόστος για τις υπηρεσίες γκαρνταρόμπας αγγίζει τα 500 ευρώ, ενώ μία μέρα στα καταστήματα με την personal shopper φτάνει τα 150 ευρώ.

  • ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΣΑΣ
    Ενδυματολόγοι αναλαμβάνουν την ανανέωση της γκαρνταρόμπας σας και το προσωπικό σας στυλ!

Για ψώνια παρέα με... στυλίστα

ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΟΝ εμπορικότερο δρόμο της Ρώμης, τη Βία Κοντότι, αλλά και στην παριζιάνικη Σανς Ελιζέ με τα εκατοντάδες καταστήματα και τους οίκους μόδας κάνουν αρκετοί, συνοδεία όμως επαγγελματιών. Οι υπηρεσίες των personal shoppers κρίνονται τα τελευταία χρόνια απαραίτητες για αρκετούς καταναλωτές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον το συγκεκριμένο επάγγελμα παρουσιάζει ανοδική πορεία στο εξωτερικό.

Ακόμη και βιβλία κυκλοφορούν με συμβουλές για το πώς να γίνει κάποιος προσωπικός στυλίστας, τονίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για μία από τις λίγες δουλειές με τόσα πλεονεκτήματα: είναι μια διασκεδαστική, ενδιαφέρουσα και φυσικά με καλές οικονομικές απολαβές εργασία. Στην Ιταλία υπάρχουν ακόμη και ειδικά πρακτορεία, τα οποία αναλαμβάνουν να «ξεναγήσουν» στους εμπορικότερους δρόμους της Ρώμης όσους πελάτες... πετάχτηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα για ψώνια.

Το αυτοκίνητό σας καθαρό χωρίς να το μετακινήσετε

ΠΡΙΝ ΑΠΟ περίπου δύο χρόνια, η αναζήτηση δουλειάς οδήγησε την κ. Κυριακή Παντελεάκη στον καθαρισμό αυτοκινήτων. Αλλά όχι αυτόν που γίνεται σε κάθε βενζινάδικο.

«Έψαξα στο Ίντερνετ για να βρω κάτι που θα μου έδινε τη δυνατότητα να κάνω μια δική μου δουλειά. Βρήκα λοιπόν μια κορεάτικη εταιρεία που πουλούσε ένα μηχάνημα καθαρισμού με ατμό για αυτοκίνητα.

Έκανα το ταξίδι μέχρι την ασιατική χώρα για να δω από κοντά το συγκεκριμένο σύστημα», λέει. Το αποτέλεσμα; Λίγο καιρό μετά, η κ. Παντελεάκη δημιούργησε τη δική της επιχείρηση καθαρισμού αυτοκινήτου στον χώρο των πελατών, με ατμό. «Έπιασε γιατί όλοι έχουμε έλλειψη από ελεύθερο χρόνο. Για παράδειγμα, μια εργαζόμενη μητέρα που έχει να φροντίσει και την οικογένειά της, συνήθως δεν προλαβαίνει και το πλύσιμο του αυτοκινήτου. Έτσι, όση ώρα εκείνη θα μαγειρεύει για τα παιδιά της στο σπίτι, εμείς αναλαμβάνουμε να καθαρίσουμε το αυτοκίνητο. Το ίδιο ισχύει αν είναι στο κομμωτήριο. Θέλουμε μόνο 20 λεπτά για να το καθαρίσουμε».

Η κ. Παντελεάκη είναι πλέον και αντιπρόσωπος του συγκεκριμένου μηχανήματος, το οποίο στοιχίζει περίπου 5.000 ευρώ συν ΦΠΑ, και η εταιρεία της αναπτύσσει ένα πανελλαδικό σύστημα franchise της οικολογικής μεθόδου καθαρισμού και περιποίησης αυτοκινήτου με ατμό.

Μια νοικοκυρά στην κουζίνα σας

Η ΜΟΝΗ ΣΧΕΣΗ που είχε η κ. Αναστασία Δεληγιάννη με τη μαγειρική ήταν καθαρά... οικιακή υπόθεση. «Δεν έχω σπουδάσει ούτε έχω εργαστεί ως σεφ σε κάποιο εστιατόριο. Στην πραγματικότητα δεν είχα καμία απολύτως σχέση με τον χώρο της γεύσης, εκτός βέβαια από το φαγητό που έφτιαχνα κάθε μέρα στο σπίτι», λέει. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε να διαβάσει και να αρχίσει να μαγειρεύει επαγγελματικά, όχι βέβαια σε κάποιο εστιατόριο αλλά στο σπίτι των πελατών. «Κατάφερα να καλύψω μία ανάγκη, όχι αυτήν του φαγητού αλλά αυτήν του χρόνου. Όταν οι πελάτισσες με καλούν σπίτι τους να μαγειρέψω και να σερβίρω για κάποιο πάρτι ή κάποια εκδήλωση, το κάνουν κυρίως γιατί δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν». Όπως δηλώνει, το φαγητό που θα φτιάξει κάθε φορά ποικίλλει ανάλογα με τις... ορέξεις των πελατών της. Το γεγονός πάντως ότι δεν έχει καθήσει στα... θρανία της μαγειρικής, την έχει φέρει ακόμη και σε δύσκολη θέση. «Μια φορά μου ζήτησαν να φτιάξω αστακό. Έγινε νοστιμότατος, η πίεσή μου όμως ανέβηκε στα ύψη».

«Έκανα επάγγελμα την αγάπη μου για τα σκυλιά»

ΣΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ του χρόνια, όταν οι ελεύθερες ώρες του ήταν πολλές, θέλησε να συμπληρώσει το χαρτζιλίκι του. Αυτός ήταν ο λόγος που ο 25χρονος σήμερα Νίκος Μουτσούλας έκανε... επάγγελμα το χόμπι του: τα κατοικίδια. «Πριν από δύο χρόνια άρχισα το dog walking, έβγαζα δηλαδή βόλτα τους σκύλους των γειτόνων. Ήταν μια ευχάριστη δουλειά για μένα, αφού έκανα κάτι που με ενθουσίαζε» λέει στα «ΝΕΑ». Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με αντικείμενο τη γεωργική παραγωγή, ωστόσο συνέχισε να εργάζεται ως dog walker. «Είναι ένα καλό εισόδημα. Εργάζομαι περίπου πέντε ώρες την ημέρα, αναλαμβάνοντας να κάνω ό,τι δεν μπορούν ή δεν προλαβαίνουν να κάνουν οι ιδιοκτήτες των σκύλων». Προσθέτει μάλιστα ότι δεν πρόκειται να σταματήσει σε αυτό: «Με ενδιαφέρει να εξελίξω αυτή τη δουλειά για να μπορέσω να την κάνω κύρια απασχόλησή μου». Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση το έκανε πριν από έναν χρόνο, ανεβάζοντας στο Διαδίκτυο μια ιστοσελίδα, στην οποία μπορούν όλοι οι επαγγελματίες του χώρου να διαφημιστούν. «Αν και σήμερα οι συνδρομητές είναι λιγότεροι από 10, ευελπιστώ ότι οι επαγγελματίες θα εμπιστευτούν το συγκεκριμένο σύστημα».

Πηγή: www.tanea.gr

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική