BSc (Hons) Occupational Therapy (Εργοθεραπεία)
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ
Σε συνεργασία με: Queen Margaret University

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ

Περιγραφή Προγράμματος

Το πτυχιακό πρόγραμμα της Εργοθεραπείας, BSc (Hons) Occupational Therapy, είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών, σε συνεργασία με Βρετανικό Πανεπιστήμιο, που προσφέρεται στην Ελλάδα σε αυτήν την ειδικότητα του τομέα Υγείας. Η Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη η οποία καθοδηγεί και προάγει τη συμμετοχή των ανθρώπων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, με σκοπό τη βελτίωση και την αποκατάσταση των δεξιοτήτων τους, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανεξάρτητη διαβίωση. Αυτές περιλαμβάνουν την αυτοφροντίδα, την εργασία, την ψυχαγωγία, τις δραστηριότητες στο σπίτι και στην κοινότητα. Η Εργοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα υγείας δομημένο να βοηθά με θεραπευτική χρήση προσαρμοσμένων δραστηριοτήτων άτομα όλων των ηλικιών με σωματικά, αναπτυξιακά, συναισθηματικά, ψυχικά και κοινωνικά ελλείμματα να επανακτήσουν δεξιότητες απαραίτητες για λειτουργική ανεξαρτησία, υγεία και ευεξία. Η επιστήμη της Εργοθεραπείας αντλεί το θεωρητικό και ερευνητικό της υπόβαθρο από τον χώρο της ιατρικής, της ψυχολογίας, της νευρολογίας, της παθολογίας, της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας και από πολλές άλλες επιστήμες.

Οι επαγγελματίες Εργοθεραπευτές εργάζονται με κάθε άνθρωπο ατομικά, ομαδικά ή σε επίπεδο οικογένειας και κοινότητας, με σκοπό να προάγουν την υγεία και την ευημερία μέσω της συμμετοχής ή της εκ νέου εμπλοκής του με τη δραστηριότητα και το έργο. Ασχολούνται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ασθένειας ή της αναπηρίας που συμβάλλουν στον κάθε είδους αποκλεισμό από την ανεξάρτητη ζωή σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας του ανθρώπου (ατομικά, κοινωνικά, οικογενειακά επαγγελματικά κ.α.), ασκώντας λεπτομερή ανάλυση των φυσικών, περιβαλλοντικών, ψυχοκοινωνικών, πνευματικών και πολιτιστικών παραγόντων που εμποδίζουν την εκτέλεση έργου και προτείνοντας τις ανάλογες προσαρμογές. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της μελέτης των λειτουργικών ενασχολήσεων του ατόμου στους τομείς της αυτoφροντίδας και της παραγωγικότητας, του εντοπισμού των δυσλειτουργικών στοιχείων και της εξειδικευμένης εργοθεραπευτικής παρέμβασης, με σκοπό την κατάκτηση του βέλτιστου δυνατού επιπέδου λειτουργικότητας και προσαρμοστικής συμπεριφοράς, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιτυχής ανάληψη των λειτουργικών ρόλων της ζωής του. 

To Μητροπολιτικό Κολέγιο είναι από το 2014 πλήρες μέλος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εργοθεραπεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (European Network of Occupational Therapy in Higher Education- ΕΝΟΤΗΕ). Πρόκειται για το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα από την Ελλάδα που είναι μέλος του Οργανισμού. Το Κολέγιο, έχοντας κοινά οράματα με άλλα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα, με την ιδιότητα του πλήρες μέλους, συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εργοθεραπεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος >

Γιατί να επιλέξω αυτό το πρόγραμμα;

 • Το πρώτο και μοναδικό αναγνωρισμένο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Βρετανικού Πανεπιστημίου στην Εργοθεραπεία, που προσφέρεται στην Ελλάδα.
 • Πρόγραμμα 4ετούς φοίτησης με κλινική πρακτική (6-8 εβδομάδων) από το πρώτο έτος σπουδών, που πληροί τις προϋποθέσεις για αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 • Επαγγελματική ισοδυναμία με τους αντίστοιχους ελληνικούς τίτλους μέσω ΣΑΕΠ του Υπουργείου Παιδείας.
 • Η Κλινική Πρακτική λαμβάνει χώρα σε δίκτυο περισσοτέρων από 30 συνεργαζόμενων δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων και κέντρων αποκατάστασης.
 • Το Μητροπολιτικό είναι το μοναδικό Κολλέγιο με απόφοιτους επιστημών Υγείας οι οποίοι - ακολουθώντας την προβλεπόμενη από τη σχετική νομοθεσία διαδικασία - απέκτησαν την ιδιότητα του Μέλους του Βρετανικού Health and Care Professions Council (HCPC).
 • Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο συμμετέχει ως τακτικό μέλος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εργοθεραπεία στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (European Network of Occupational Therapy in Higher Education - ΕΝΟΤΗΕ).
 • Εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη, με μαθήματα στα πλήρως οργανωμένα ιδιόκτητα εργαστήρια Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
 • Ετήσια διοργάνωση του Συμποσίου Εργοθεραπείας, με διακεκριμένους ομιλητές από όλο τον κόσμο.
 • Πλήρως ελληνόφωνο πρόγραμμα, που επιτρέπει τη μέγιστη κατανόηση της επιστήμης και ταυτόχρονα προσφέρει διεθνείς επαγγελματικές προοπτικές.

Επαγγελματικές Προοπτικές

Το επάγγελμα του Εργοθεραπευτή έχει χαρακτηριστεί ως:

 • «Ένα από τα 50 καλύτερα αμειβόμενα επαγγέλματα» (The 150 Best Recession-Proof Jobs)
 • «Καλύτερη επαγγελματική καριέρα» (U.S. News & World Report)
 • «Ένα από τα 10 επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση» (careerbuilder.com)
 • «Η καλύτερη ειδικότητα στα επάγγέλματα υγείας για το 2014» (Reuters)
 • «Εργοθεραπεία» Ένα ανερχόμενο επάγγελμα υγείας (Newsweek)
 • «Μία ειδικότητα με 2% ανεργία» (CNNMoney).

Το πρόγραμμα BSc (Hons) Occupational Therapy προσφέρει τα απαραίτητα προσόντα σε όσους θέλουν να εξελιχθούν επαγγελματικά στον κλάδο της Εργοθεραπείας. Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να:     

 • Εργαστούν στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, είτε ως μέλη μιας ομάδας αποκατάστασης, είτε ως στελέχη νοσοκομείων, κέντρων αποκατάστασης ή ιδρυμάτων πασχόντων από χρόνια νοσήματα, γηροκομείων και ΚΑΠΗ, κέντρων κοινοτικής ψυχικής υγιεινής, ειδικών σχολικών μονάδων, κέντρων  αποτοξίνωσης, σωφρονιστικών ιδρυμάτων / φυλακών και να προσφέρουν υπηρεσίες τους σε άτομα των οποίων η ζωή έχει διαταραχθεί από σωματικό τραυματισμό, προβλήματα ανάπτυξης, γηρατειά, κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα.
 • Δραστηριοποιηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδρύοντας το δικό τους Κέντρο Εργοθεραπείας.
 • Να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για περαιτέρω εξειδίκευση.

Κριτήρια Εισαγωγής

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που επιθυμούν να εξελιχθούν επαγγελματικά στον κλάδο της Εργοθεραπείας. Οι περιπτώσεις των υποψηφίων οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένες πρότερες γνώσεις στο γνωστικό αντικείμενο - εκτός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - εξετάζονται κατά περίπτωση.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Τμήμα:
Σχολή Υγείας

Τίτλος που θα λάβω με τη λήξη των σπουδών:
Bachelor of Science (Hons)

Τρόπος Φοίτησης:
Πλήρους Φοίτησης

Διάρκεια Φοίτησης:
4 έτη

Χώρα:
Ελλάδα

Πόλη:
Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Μαρούσι
Πειραιάς