Πληροφορίες Σπουδών  /  

Κατατάξεις Πανεπιστημίων

Rankings - Κατατάξεις Πανεπιστημίων


Κατατάξεις Πανεπιστημίων - University RankingsΜια λέξη κλειδί για υποψήφιους προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Πόσο σημαντικά είναι και σε τι βαθμό οφείλει ο υποψήφιος να βασίζει τις επιλογές και αποφάσεις του σε αυτά;

Τα rankings μας δίνουν μία πρώτη εικόνα για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα και, συνήθως, είναι το πρώτο στοιχείο που εξετάζουν οι υποψήφιοι ώστε να επιλέξουν τα πανεπιστήμια που τους ενδιαφέρουν. Οι συγκεκριμένες κατατάξεις συντάσσονται βάσει κριτηρίων που θεσπίζει ο οργανισμός που τις δημοσιεύει (π.χ. οικονομικά περιοδικά και εφημερίδες διεθνούς εμβέλειας), σύμφωνα με τα οποία βαθμολογείται το κάθε πανεπιστήμιο.

Τα κριτήρια συνήθως καλύπτουν μεταβλητές όπως ο μισθός μετά την αποφοίτηση, το ποσοστό γυναικών φοιτητριών, το ποσοστό καθηγητών με διδακτορικό τίτλο, η ερευνητική δράση του πανεπιστημίου κ.ά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούμε να πληροφορηθούμε και να καταλάβουμε πολλά από τα rankings. Ωστόσο, η τελική επιλογή του υποψηφίου για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία θα στείλει αιτήσεις δεν θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στις κατατάξεις, καθώς δεν περιλαμβάνουν παραμέτρους όπως η εμπειρία της φοιτητικής ζωής στον κάθε οργανισμό, ή οι διασυνδέσεις που θα κάνει ο φοιτητής για το υπόλοιπο της ζωής του, ούτε καλύπτουν παράγοντες όπως οι ατομικές επιδιώξεις και ανάγκες σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο.

Είτε ψάχνετε για σπουδές στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, χρήσιμο θα ήταν, σε συνδυασμό με τις κατατάξεις των Πανεπιστημίων, να αναζητάτε πάντα τη γνώμη φίλων και γνωστών, αποφοίτων, καθώς και ανθρώπων από την αγορά εργασίας, ώστε να πάρετε μια πιο ολοκληρωμένη απόφαση για τις πιο κατάλληλες σπουδές σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και προτεραιότητες. Οι υπηρεσίες ενός συμβούλου εκπαίδευσης μπορούν επίσης να σας φανούν χρήσιμες στη λήψη της καταλληλότερης απόφασης.

Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS 2016 - 2017 

Η δέκατη τρίτη έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS, που συντάσσεται από την παγκόσμια δεξαμενή σκέψης της ανώτατης εκπαίδευσης QS Quacquarelli Symonds, επιβεβαιώνει ότι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) είναι το καλύτερο διεθνές πανεπιστήμιο για 5η συνεχόμενη χρονιά. Φέτος, περιλαμβάνονται στον πίνακα 6 ελληνικά πανεπιστήμια. Όμως τα 5 από τα 6 σημείωσαν πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάταξή τους. 

Tο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παραμένει το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται πιο ψηλά στην κατάταξη, ανάμεσα στα 400 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Όμως σημειώνει πτώση 19 θέσεων και βρίσκεται στην 395η θέση. Επιπλέον, δεν συγκαταλέγεται στην κατάταξη μεταξύ των κορυφαίων 250 ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς έπεσε 8 θέσεις σύμφωνα με το δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστημιακό τομέα. Ακόμα σημαντικά ευρήματα είναι και τα παρακάτω: 

  • Η Ελλάδα έχει έναν εκπρόσωπο λιγότερο στη κατάταξη με τα κορυφαία 600 καθώς το Πανεπιστήμιο της Κρήτης δεν βρίσκεται πια σε αυτή τη κατηγορία
  • Η κατάταξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έπεσε από την κατηγορία 461-470 στην κατηγορία 491-500. 
  • Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης δεν ανήκει πλέον στα κορυφαία 200 ερευνητικά ιδρύματα καθώς υπήρξε σημαντική μείωση στον δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστημιακό τομέα, παράμετρος που χρησιμοποιείται από την QS ως ένδειξη για τη διεθνή επίδραση της έρευνας ενός πανεπιστημίου 
  • Ακόμα 4 ελληνικά πανεπιστήμια σημείωσαν μείωση στο δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστημιακό τομέα
  • Όμως, η Ελλάδα έχει και φέτος 3 εκπροσώπους στα κορυφαία 300 των ερευνητικών ιδρυμάτων - το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών

QS Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων 2016/17: Ελλάδα 

20162015Όνομα Ιδρύματος
395=376=Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 
491-500461-470Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
651-700601-650Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
651-700501-550Πανεπιστήμιο Κρήτης
651-700601-650Πανεπιστήμιο Πατρών
701+701+Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών


© QS Quacquarelli Symonds 2004-2016

Σύμφωνα με την QS, η πτώση των ερευνητικών επιδόσεων των ελληνικών πανεπιστημίων οφείλεται στην αδυναμία τους να προσεγγίσουν νέους ερευνητές από το εξωτερικό. Πέντε από τα 6 ελληνικά πανεπιστήμια παρουσίασαν μείωση στην κατάταξη της αναλογίας διεθνών καθηγητών. Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης σημείωσε πολύ μεγάλη πτώση που είχε ως αποτέλεσμα τη μηδενική εκπροσώπηση της Ελλάδας στη κατηγορία των 600 κορυφαίων. Ο αριθμός των πανεπιστημιακών τομέων στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει μια μικρή αύξηση σε σύγκριση με το 2015. Ωστόσο, ο αριθμός των μελών ΔΕΠ που είναι διεθνείς έχει μειωθεί. 

Ο Μπεν Σόουτερ, επικεφαλής έρευνας της QS, είπε: "Τα ποσοστά επιτυχίας της Ελλάδας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ελαφρώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και οι επιδόσεις της στο PISA (Program for International Student Assessment) υποδεικνύουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας και πριν την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι επίσης κάτω από το μέσο όρο. Συνεπώς, η διασφάλιση ότι ταλαντούχοι ερευνητές έχουν κίνητρα να συμμετάσχουν στο ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης είναι υψίστης σημασίας αν τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικά στον τομέα της έρευνας."

Ο Σόουτερ προσθέτει ότι τα ευρήματα της QS είναι σύμφωνα με την παγκόσμια τάση. Πιστεύει ότι τα χαμηλά επίπεδα των δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για έρευνα και ανάπτυξη (1,24% του ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 2,03%) στερούν από τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους έτσι ώστε να προσελκύσουν διεθνείς ερευνητές και να διεξάγουν σημαντικές έρευνες

Ο Σόουτερ είπε: "Ο φετινός πίνακας κατατάξεων υποδεικνύει ότι τα επίπεδα επένδυσης καθορίζουν ποιος σημειώνει πρόοδο και ποιος παρουσιάζει πτώση. Τα ιδρύματα σε χώρες που παρέχουν υψηλά επίπεδα στοχευμένης σε έρευνα χρηματοδότησης, είτε προέρχονται από δωρεές είτε από δημόσιες επιχορηγήσεις, έχουν σημειώσει άνοδο. Από την άλλη πλευρά, τα κράτη της δυτικής Ευρώπης που έχουν πραγματοποιήσει ή σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν περικοπές φαίνεται να χάνουν έδαφος σε σχέση με τα ασιατικά ή αμερικάνικα ομόλογά τους."

Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS 2016/17: Παγκόσμιο τοπ 20  

20162015Όνομα ΙδρύματοςΧώρα
11MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY (MIT)ΗΠΑ
23=STANFORD UNIVERSITYΗΠΑ
32HARVARD UNIVERSITYΗΠΑ
43=UNIVERSITY OF CAMBRIDGEΗΠΑ
55CALIFORNIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY (CALTECH)ΗΠΑ
66UNIVERSITY OF OXFORDΗνωμένο Βασίλειο
77*UCL (UNIVERSITY COLLEGE LONDON)Ηνωμένο Βασίλειο
89ETH ZURICH (SWISS FEDERAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY)Ελβετία
98*IMPERIAL COLLEGE LONDONΗνωμένο Βασίλειο
1010UNIVERSITY OF CHICAGOΗΠΑ
1111PRINCETON UNIVERSITYΗΠΑ
1212NATIONAL UNIVERSITY OF SINGAPORE (NUS)Σιγκαπούρη
1313NANYANG TECHNOLOGICAL UNIVERSITY (NTU)Σιγκαπούρη
1414ECOLE POLYTECHNIQUE FÉDÉRALE DE LAUSANNE (EPFL)Ελβετία
1515YALE UNIVERSITYΗΠΑ
1617CORNELL UNIVERSITYΗΠΑ
1716JOHNS HOPKINS UNIVERSITYΗΠΑ
1818UNIVERSITY OF PENNSYLVANIAΗΠΑ
1921UNIVERSITY OF EDINBURGHΗνωμένο Βασίλειο
2022COLUMBIA UNIVERSITYΗΠΑ


© QS Quacquarelli Symonds 2004-2016

Σε διεθνές επίπεδο, το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εκτοπίζει το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ από τις τρεις πρώτες θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα αμερικανικά ιδρύματα κατέχουν και τις τρείς πρώτες θέσεις για πρώτη φορά από τις εναρκτήριες κατατάξεις του 2004. Η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία απολαμβάνουν αξιοσημείωτη άνοδο ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία χάνουν έδαφος. 

Τον πλήρη πίνακα κατατάξεων της QS για το έτος 2016-2017 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι κυριότεροι φορείς κατάταξης πανεπιστημίων

QS (Quacquarelli Symonds- www.qs.com)
Ιδιωτικός φορέας με έδρα το Λονδίνο.

ΑRWU (Αcademic Ranking of World Universities- www.arwu.org)
Το περίφημο Ινστιτούτο της Σανγκάης με έδρα την Κίνα.

Webometrics (www.webometrics.info- Ισπανία)
Πρόκειται για ισπανικό δημόσιο οργανισμό επιστημόνων που ασχολούνται κυρίως με την επιστημονική έρευνα.

ΤΗΕ (Τimes Ηigher Εducation, www.timeshighereducation.co.uk)
Η λογοτεχνική επιθεώρηση των κυριακάτικων «Τimes» που εμφανίζει τα 200 πρώτα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Μines Ρaris Τech (www.ensmp.fr)
Γαλλικό ινστιτούτο που «μετράει» με μοναδικό κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων. Πόσοι δηλαδή απόφοιτοι κατέχουν θέσεις CΕΟs στις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου.

Global Universities Ranking (www.globaluniversitiesranking.org)
Ανεξάρτητος φορέας αξιολόγησης της Ρωσίας.

Leiden (http://www.socialsciences.leiden.edu/)
Σύστημα αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας, που χρησιμοποιεί τα στοιχεία για τις δημοσιεύσεις του διεθνούς επιστημονικού ιστολογίου «Web of Science». Λαμβάνει υπόψη τη διαφορετικότητα των επιστημονικών αντικειμένων και οι κατατάξεις γίνονται σύμφωνα με πολλά κριτήρια και συντελεστές. Στην Ευρώπη, ανάλογα με το κριτήριο κατάταξης που επιλέγουμε, ποικίλλουν οι θέσεις.

Scimago (Scimago Ιnstitutions Ranking, www.scimagoir.com)
Ιδιωτικός φορέας αξιολόγησης που εξετάζει την ερευνητική δραστηριότητα φορέων της ανώτατης εκπαίδευσης, της Υγείας, διάφορων κυβερνητικών οργανισμών, επιχειρήσεων κ.λπ.

CΗΕ (Center for Ηigher Εducation Development, www.excellenceranking.com Γερμανία)
Δημόσιος οργανισμός της Γερμανίας.

4icu. org University Web Ranking Μethodology (www.4icu.org)
Ιδιωτικός οργανισμός.

Δείτε Ακόμη

π.χ. Οικονομικά ή Πληροφορική